جراح دیسک گردن

جراح دیسک گردن به خوبی با تمامی اجزای گردن آشنایی دارد از این رو به عنوان بهترین مرجع برای درمان، تسکین و رفع اختلالات و دردهای موجود در گردن به حساب می آید؛ در واقع یک جراح دیسک گردن همان جراح و متخصص ستون فقرات است که علاوه بر درمان و جراحی انواع اختلالات ستون فقرات، با گذراندن دوره های تکمیلی جراحی ستون فقرات به طور اختصاصی در زمینه جراحی دیسک گردن تخصص دارد. دیسک گردن عارضه شایع در میان کارمندان و خیاطان است که به دلیل پشت میز نشینی های طولانی مدت، خم نگه داشتن گردن در دراز مدت ایجاد می شود. البته اینگونه شغل ها بیمار را درصدد انواع اختلالات گردن قرار می دهد اما دیسک های بین مهره ای بیش تر از بقیه اجزا در معرض آسیب قرار دارد. به همین جهت دیسک گردن به عنوان شایع ترین اختلال مهره های گردنی به حساب می آید. عارضه ی دیسک گردن که به دنبال آسیب دیدگی، ترک خوردگی و در شدیترین حالت خود یعنی بیرونزدگی دیسک های بین مهره ای بوجود می آید؛ برای درمان چنین اختلالی می توان از متخصص ستون فقرات کمک گرفت اما در صورتی که این عارضه به شدیدترین حالت خود برسد در این صورت جهت پیشگیری از آسیب به ریشه های عصبی بیماری باید سریعا تحت جراحی دیسک گردن قرار بگیرد. این نوع جراحی ستون فقرات توسط متخصص جراح دیسک گردن و کسی که در زمینه تخصص کافی دارد انجام می شود. اگر شما نیز جزو افرادی هستند که مبتلا به دیسک گردن هستید اما نمی دانید چگونه یک جراح دیسک گردن خوب را پیدا کنید و یا با روش های جراحی دیسک گردن آشنایی ندارید شما را به خواندن این مقاله دعوت می نمایم تا راحتتر بتوانید، بهترین فوق تخصص و جراح دیسک گردن شهر خود را پیدا کنید.

جراح دیسک گردن

جراح دیسک گردن کیست؟

جراح دیسک گردن پزشکی است که در زمینه تشخیص، درمان و جراحی عارضه بیرون زدگی دیسک گردن تخصص دارد. جراح دیسک گردن همان جراح و متخصص ستون فقرات است که با گذراندن دوره های اختصاصی فلوشیپ جراحی ستون فقرات قادر است به تشخیص، درمان و جراحی آسیب ها و اختلالات گردن بپردازد. فوق تخصص دیسک گردن که به آن جراح دیسک گردن هم گفته می شود از انواع روش های جراحی و غیر جراحی استفاده می کند تا به درمان مشکلات و اختلالات دیسک گردن بپردازد. همان طور که مستحضر هستید تعدادی زیادی از متخصصین در زمینه ستون فقرات و دیسک تخصص دارند اما در بین این متخصصین، جراح ارتوپد و فوق تخصص و جراح مغز و اعصاب تخصص خاصی در زمینه دیسک دارند. یک متخصص و جراح مغز و اعصاب علاوه بر اینکه آشنایی کامل با عضلات و اجزای ستون فقرات دارد؛ در زمینه بیماری ها و اختلالات مربوط به دیسک تخصص جداگانه دارد و با گذراندن دوره های تکمیلی تخصصی اینگونه جراحی ها را با کمترین خطر و عارضه ای انجام می دهد. فوق تخصص دیسک گردن، از تمامی سنین، از کودکان گرفته تا افراد مسن را تحت درمان قرار می دهد اما چون گردن درد و دیسک گردن عارضه شایع میان افراد مسن و کارمندان است بیشتر مراجعه کنندگان به این متخصصین افراد با سنین بالاتر است. جراح دیسک گردن همچون دیگر همکاران متخصص ستون فقرات خود، ابتدا از روش های غیر تهاجمی برای درمان بیماری استفاده می کند. و در صورتی که تشخیص دهد انجام جراحی ضرورت دارد؛ از بیمار می خواهد که خود را برای جراحی آماده کند.

تفاوت جراح دیسک گردن با جراح ستون فقرات در چیست؟

تفاوت چندانی بین این دو متخصص وجود ندارد به گونه ای میتوان گفت جراح دیسک گردن همان متخصص و جراح ستون فقرات است. اما با این تفاوت که اینگونه متخصصین با دوره هایی که گذرانده اند تشخیص و قدرت بالاتری در درمان اختلالات دیسک دارند. و پیشنهاد شود اگر شما نیز به دیسک گردن مبتلا هستید و جراح روش جراحی را به شما پیشنهاد داده بهتر است این جراحی را توسط این جراحان انجام دهد زیرا این متخصصان از علم و تخصص بیشتری نسبت به دیگر پزشکان برخوردار هستند. جراح ارتوپد و جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات دو گروه از پزشکان و متخصصان هستند که با شرکت در دوره های فلوشیپ جراحی ستون فقرات می توانند به این گونه تخصص دست یابند. یک فوق تخصص جراح دیسک گردن دوره های تحصیلی طولانی تری را سپری کرده اند؛ به این صورت که این پزشکان همچون دیگر پزشکان، هفت سال دوره عمومی و پنج الی شش سال دوره تخصص را گذرانده است اما پس از تکمیل تحصیلات تخصصی و دریافت بورد تخصصی جراحی ستون فقرات، مجدد در دوره تکمیلی شرکت کرده است که به این دوره ها در اصطلاح فلوشیپ می گویند. از مهم ترین مزایای این دوره ها، که برتری بیشتری به پزشکان و متخصصان ستون فقرات داده است؛ افزایش مهارت های تجربی و علمی اینگونه متخصصین می باشد. این دوره ها عمدتا کوتاه بوده اما بسیار پرفایده است زیرا در این دوران دکتر ستون فقرات و دیسک گردن با انواع جراحی ها و دستگاه های مدرن جراحی ستون فقرات و دیسک گردن آشنا می شود.

اصلاح دیگری که در کنار نام پزشکان ستون فقرات به وفور دیده می شود فوق تخصص دیسک گردن و کمر است. تفاوت اینگونه پزشکان با دیگر همکاران خود در تخصصی جدیدی است که بدست می آورند. این متخصص دوره های تخصصی و طولانی تری را برای دستیابی به این تخصص باید سپری کنند. جراحی دیسک گردن با لیزر یک تخصص بسیار کاربردی و کم خطر در درمان اختلالات دیسک است که همه پزشکان مغز و اعصاب و جراحان ستون فقرات به آن تسلط ندارند و جراح دیسک گردن با دوره هایی که گذرانده است می تواند اینگونه جراحی کم تهاجمی را انجام دهد.

جراح دیسک گردن و جراح ستون فقرات

چه زمانی برای درمان عارضه دیسک گردن باید به جراح دیسک گردن مراجعه کنیم؟

در گذشته عارضه دیسک گردن بیشتر در افراد مسن و کسانی که پا به سن گذاشته بودند، شایع بود. اما متاسفانه در چندین سال اخیر به دلیل تغییر در شیوه زندگی و روی کار آمدن انواع تجهیزات و وسایلی همچون موبایل و کامپیوتر این بیماری در بین جوانان نیز شیوع پیدا کرده است. زیرا همان طور که می دانید برای استفاده از این تجهیزات باید مدت زمان طولانی سر خود را خم نگه داشت و همین عامل سبب فشار آمدن به دیسک و بروز عارضه دیسک گردن می شود. متخصصان و پزشکان زیادی هستند که در زمینه دیسک گردن و اختلالات گردنی تخصص دارند اما اگر دقت کرده باشد در کنار نام برخی از پزشکان همچون جراح مغز و اعصاب از واژه های فوق تخصص دیسک گردن یا جراح دیسک گردن و یا فلوشیپ جراحی ستون فقرات بکار رفته است. این ها همه واژگانی هستند که نشان از متخصص بودن یک پزشک در یک زمینه خاص را دارد. اما ممکن است شما نیز مثل بسیاری از افراد، ندانید چه زمانی برای درمان دیسک گردن باید به این متخصصین مراجعه کنید. و یا بپرسید آیا همیشه ضروری است برای درمان هر اختلالی به اینگونه متخصصین مراجعه کرد و یا نه؟

دیسک گردن در مراحل ابتدایی و تنها با استراحت و مصرف داروی ضد التهاب درمان می شود. و درمان این عارضه در مراحل ابتدایی، تنها با مراجعه به متخصصینی از قبیل ارتوپد، طب فیزیک و جراح درد صورت می گیرد. دیسک گردن زمانی خطرناک است و زمانی ضرورت می یابد که برای درمان آن حتما به یک متخصص و جراح دیسک گردن مراجعه نمود؛ زمانی است که ماده ژله ای دیسک از بین مهره های گردن خارج شود و بر ناحیه اعصاب گردنی فشار بیاورد از این رو ممکن است بیمار به علائمی از قبیل موراد زیر مبتلا شود:

  • احساس بی حسی و ضعف شدید در ناحیه شانه ها و بازوها
  • خواب رفتن و سوزن سوزن شدن در ناحیه گردن
  • درد شدید و انتشار یافته به سمت آرنج و دست ها
  • گرفتگی و اسپاسم شدید در ناحیه گردن و بازوها

درصد بسیار پایینی از بیماران، نیاز به جراحی پیدا می کنند. در صورتی که فوق تخصص و جراح دیسک گردن چنین علائمی در بیمار خود ملاحظه کند هر چه سریعتر دستور جراحی را می دهد زیرا این علائم نشانه ی وخیم بودن بیماری و فشار آوردن دیسک های بیرون ریخته بر اعصاب می باشد.

تشخیص دیسک گردن

جراح دیسک گردن از چه طریقی به تشخیص اختلالات گردنی می پردازد؟

در اغلب موارد ساییدگی که در مهره ها رخ می دهد سبب بروز درد شدید در ناحیه گردن و شانه ها خواهد شد اما گاهی مواقع در برخی از افراد هیچ درد و نشانه ای برای بیمار ایجاد نمی کند. و همین عامل سبب تشخیص ندادن درست بیماری و تشدید بیماری خواهد شد. اما در صورتی که بیمار با علائم شایع دیسک گردن به پزشک و جراح دیسک گردن مراجعه کند. پزشک از انواع روش ها و معاینات بالینی استفاده می نماید تا بهترین روش درمانی را برای بیماران خود بکار ببرد. جراح دیسک گردن کار خود را با یک معاینه بالینی ساده آغاز می کند و از شما می خواهد که گردن خود را حرکت دهید و احساس خود را در باره بیان کنید. در این میان از انواع معاینات عصبی و اختصاصی استفاده می نماید تا بدین وسیله تا حدودی از نوع و شدت بیماری دیسک گردن آگاهی پیدا کند. البته تشخیص دقیق عارضه دیسک گردن بوسیله روش های تصویر برداری تعیین می شود.

از جمله روش های تصویربرداری که جراح دیسک گردن برای تشخیص عارضه دیسک گردن از آن استفاده می کند شامل:

تصویربرداری با اشعه ایکس

در صورتی که جراح دیسک گردن تشخیص دهد علت دردهای بیمار به دلیل پاره شدن دیسک است. از روش تصویربرداری اشعه ایکس همچون سی تی اسکن استفاده می نمایند؛ زیرا در روش تصویربرداری به کمک اشعه ایکس از پرتوهای پرانرژی استفاده می شود که این پرتوها سبب می شود تصاویر دقیقی از ستون فقرات و ناحیه گردن بدست آید.

تصویربرداری ایمن تر و دقیق

یکی از روش های تصویربرداری دقیق و در عین حال کاملا بی خطر، ام آر آی است که با استفاده از ام آر آی می توان مهره ها، دیسک ها و بافت های نرم اطراف گردن را به طور کامل ملاحظه کرد. دلیل بی خطر بودن این روش نیز به دلیل استفاده از امواج رادیویی و مغناطیسی در ایجاد تصاویر می باشد.

نخاع نگاری یا میلوگرافی

از این نوع روش تشخیصی برای تشخیص موارد شدیدتر عارضه بیرون زدگی دیسک گردن استفاده می شود. برای انجام این آزمایش، بیمار در حالی که بروی میز رادیوگرافی دراز کشیده است؛ از ناحیه نخاع گردن مقداری از مایع مغزی و نخاعی به بیرون کشیده می شود.

الکترومیوگرافی یا نوار عصب و عضله

مزیتی که این نوع روش تصویربرداری نسبت به دیگر روش ها دارد این است که به کمک این روش می توان قسمت کانال نخاعی و ریشه های عصبی نخاعی را ملاحظه کرد از این رو، این روش برای تشخیص موارد شدید عارضه دیسک گردن کمک بیشتری به جراح دیسک گردن می کند.

انواع جراحی دیسک گردن

انواع جراحی بسته گردن که توسط جراح دیسک گردن صورت می گیرد

جراح دیسک گردن تمام تلاش خود را می کند تا از روش های جراحی کم تهاجمی برای درمان بیماری خود استفاده کند. زیر اینگونه جراحی ها خطرات جراحی را تا حد زیادی کاهش می دهد و سبب می شود، عوارض بعد از جراحی دیسک تا حد زیادی کاهش یابد. البته تمامی جراحان و متخصصان ستن فقرات قادر به انجام چنین جراحی هایی نیستند و تنها بخشی از جراحان دیسک گردن که در این زمینه تخصص دارند و دوره های مخصوص به خود را گذرانده می توانند اینگونه جراحی را انجام دهند. جراحی کم تهاجمی و بسته دیسک گردن به روش های مختلفی انجام می شود که این روش ها شامل:

تزریق دیسکوژل

دیسکوژل یک مایعی از جنس الکل است که جراح دیسک گردن، دیسکوژل را به صورت مایع و از راه یک سوزن باریک و با کمک تصاویر رادیولوژی به داخل دیسک می فرستد. محل تزریق بسته به نظر پزشک و جراح متفاوت است و این تزریق می تواند از هر دو ناحیه جلو و پشت گردن صورت می گیرد.

تزریق استروئید

نوع دیگر تزریق که به منظور تسکین درد و کم کردن دردهای حاصل از بیرون زدگی دیسک انجام می شود. تزریق استروئید است که در این روش جراح دیسک گردن، داروی استروئید و ضد التهاب را بین مهره ها و دیسک گردن تزریق می کند تا بدین وسیله با کم کردن التهاب و با اثر مستقیم در ناحیه دردناک، درد بیمار را کم می کند.

اوزون تراپی دیسک گردن

از روش اوزون درمانی در مواردی که بیمار دچار بی حسی و درد شدید در بازو ها و شانه شده است استفاده می شود. جراح دیسک گردن برای درمان چنین دردهایی، گاز اوزون را از طریق یک سوزن باریک بر روی عضلات دو طرف گردن اعمال می کند. از آنجایی مهره های گردن نسبت به کمر از ابعاد کوچکتر و ظریفتری برخودارند به همین جهت اوزون تراپی و روش های تزریقی دیسک گردن باید توسط جراح دیسک گردن حاذق صورت بگیرد تا خطری نداشته باشد.

جراحی دیسک گردن با لیزر

لیزر درمانی دیسک گردن یکی از کم تهاجیمی ترین و بی خطرترین روش های جراحی دیسک گردن است که در این روش ، جراح دیسک گردن از پرتوهای لیزر برای کم کردن فشار وارده بر مهره ها و عصب ها استفاده می کند. کم بودن دوره بهبودی و اقامت کمتر در بیمارستان از مهم ترین مزیت های این روش جراحی دیسک گردن می باشد.

روش های جراحی دیسک گردن توسط جراح دیسک گردن

انواع جراحی باز گردن که توسط جراح دیسک گردن صورت می گیرد

چون جراحی باز دیسک گردن جزو جراحی پرخطر و پرعارضه است؛ از این رو جراح دیسک گردن تمام تلاش خود را می کند تا کمتر از این روش استفاده کند و اولویت کار را به انجام جراحی بوسیله روش های بسته قرار می دهد. اما در مواردی که عارضه بیرون زدگی دیسک فشار زیادی بر کانال نخاعی وارد کند و بیمار به علائمی عصبی دچار شود در این صورت بیمار باید به سرعت تحت جراحی دیسک گردن قرار بگیرد تا دچار عارضه ها و خطرات بعد از آن قرار نگیرد. از روش جراحی باز دیسک گردن شامل:

جراحی میکروسکوپی از ناحیه پشتی دیسک گردن

جراحی میکروسکوپی دیسک گردن یکی از کم تهاجمی ترین روش های جراحی است که برای انجام این نوع جراحی دیسک، جراح دیسک گردن جراحی را از ناحیه پشت گردن انجام می دهد. در طول انجام این جراحی، جراح با استفاده از میکروسکوپ، دیسک های آسیب دیده را شناسایی و برمیدارد تا از این طریق فشار را از روی عصب بردارد. جراحی میکروسکوپی از ناحیه پشتی گردن روش قدیمی در جراحی دیسک است که خطرات این جراحی نسبت به حالتی که در ناحیه جلویی انجام می گیرد بیشتر است.

جراحی میکروسکوپی ناحیه قدامی دیسک گردن

در این روش جراحی، جراح دیسک گردن برای از بین بردن فشار وارده بر اعصاب و ترمیم دیسک های آسیب دیده از روش جراحی میکروسکوپی از ناحیه قدامی استفاده می کند. این روش جراحی نسبت به دیگر روش های جراحی دیسک گردن چون از ناحیه جلویی گردن انجام می شود خطرات کمتری را به همراه دارد و بیمار مدت زمان کوتاهتری را در بیمارستان بستری می ماند.

جراحی لامینکتومی دیسک گردن

این روش جراحی دیسک گردن از تهاجم بیشتری نسبت به دیگر روش ها برخودار است زیرا در طی آن بخشی از لامین مهره ها برداشته می شود. از این رو برای انجام این جراحی بیمار باید تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرد تا دردی را احساس نکند. همچنین برای انجام این جراحی نیز، جراح دیسک گردن عمل را در ناحیه پشت گردن انجام می دهد.

وظیفه جراح دیسک گردن

وظایف جراح دیسک گردن

از آنجایی که یک جراح دیسک گردن در حین جراحی با جان بیمار سرکار دارد از این رو این متخصص یکسری وظایف در قبال بیماران خود دارد که باید رعایت شود. این وظایف شامل:

تشخیص درست و دقیق بیماری دیسک گردن

عموما جراح دیسک گردن بسته به دانش و تجربه ای که در زمان تحصیل و طبابت خود بدست آورده است؛ نسبت به تشخیص بیماری اقدام می کند. با اینکه آزمایشات و روش های تصویربرداری کمکی زیادی در تشخیص بیماری می کند اما نتیجه نهایی توسط پزشک داده می شود و این پزشک است که بسته به نوع عارضه روش درمانی را تعیین می کند از این رو در صورتی که اشتباهی در تشخیص بیماری رخ دهد نه تنها به بهبودی بیمار کمک نمی کند بلکه ممکن است مشکلات بیشتری را برای بیمار به همراه داشته باشد.

بهترین و کم تهاجمی ترین روش جراحی را برای بیمار خود انتخاب کند

انتخاب بهترین روش درمانی یکی از مهم ترین وظایف جراح دیسک گردن است که همین موضوع مسئولیت سنگینی را برای پزشکان به همراه دارد. همچنین باید به این موضوع آگاه باشد و بدانید در صورتی که در این زمینه تخصص ندارد هر سریعتر بیمار را به یک متخصص و جراح دیگر معرفی  کند.

از بهترین تجهیزات و امکانات برای انجام جراحی دیسک گردن استفاده نماید

عموما فردی که تحت جراحی دیسک قرار می گیرد به هیچ وجه از تجهیزات و وسایلی که برای جراحی استفاده می شود خبر ندارد به همین منظور برخی جراحان از این وضعیت سو استفاده کرده و از وسایل و تجهیزات غیراستاندارد برای انجام عمل جراحی استفاده می کند که همین عامل سبب بالارفتن احتمال ابتلا به عفونت خواهد شد. یک جراح دیسک گردن با وجدان و پایبند به اصول اخلاقی کسی است که تمام تلاش خود را بکند تا از بهترین و باکیفیت ترین تجهیزات جراحی استفاده کند تا عوارض جراحی را به حداقل برساند.

نظارت دقیق بر بیمار، حتی پس از جراحی دیسک گردن

بیمار تا مدت ها پس از جراحی دیسک گردن، نیاز به مراقبت و رعایت برخی اصول دارد که تمام این مراقبت ها زیر نظر متخصص و جراح دیسک گردن صورت می گیرد به همین جهت بیمار تا مدت پس از جراحی دیسک باید تحت نظر جراح باشد هر ده روز یکبار توسط این متخصصین ویزیت شود.

ویژگی بهترین جراح دیسک گردن

ویژگی بهترین جراح دیسک گردن

انتخاب و مراجعه به یک متخصص و جراح دیسک گردن حاذق و خوب اهمیت فراوانی دارد؛ زیرا درمان درست و به موقع عارضه دیسک گردن تاثیر چشمگیری در روند و کیفیت زندگی تاثیر خواهد داشت. به همین منظور پیش از هر اقدامی باید ویژگی های یک پزشک و جراح دیسک گردن خوب را بشناسید تا راحتر بتوانید زندگی خود را به دستان پرتوان اینگونه جراحان بسپارید. اما اخیرا به دلیل گسترش تبلیغات پزشکان خیلی سخت می شود یک پزشک و جراح خوب با داشتن مدرک و تخصص بالا پیدا کرد. از این رو پیشنهاد می شود قبل از مراجعه به جراح دیسک گردن، از اقوام و اطرافیان خود در مورد یک جراح و متخصص خوب بپرسید. عموما اطرافیان در صحبت های خود  نکاتی را یادآوری می کنند که این نکات کمک زیادی به شما در پیدا کردن بهترین جراح دیسک گردن خواهند کرد. به همین منظور ما هم در این بخش پایانی به بررسی ویژگی های بهترین فوق تخصص و جراح دیسک گردن پرداخته ایم که این ویژگی ها شامل:

  • خوش رو و خوش رفتار بودن جراح دیسک گردن
  • پایند بودن به اصول اخلاقی و کاری
  • دقت و توجه بالا در هنگام صحبت با بیمار
  • برخوداری از دقت و مهارت بالا در انجام جراحی
  • داشتن مدرک معتبر در رشته جراحی دیسک گردن
  • داشتن سابقه بالا در انجام جراحی های متعدد دیسک گردن
  • در دسترس بودن جراح دیسک گردن

دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    دکتر علیرضا شیخی
    شماره تماس