متخصص ستون فقرات و جراح دیسک کمر

جراح ستون فقرات و جراح دیسک کمر، پزشکی است که در زمینه تشخیص و درمان بیمارها و اختلالات مربوط به ستون فقرات تخصص دارد. جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات، جراح ارتوپد، پزشکان فیزیوتراپ و توانبخش همگی جزو پزشکانی هستند که در زمینه ستون فقرات تخصص دارند. اما انتخاب کدام پزشک و جراح بستگی به نوع و شدت عارضه دارد. نوع آسیب و صدمات وارده به ستون فقرات را بسته به بخش آسیب دیده تقسیم می کنند، در این میان مهره های کمر بیشتر از دیگر نواحی ستون فقرات در معرض انواع اختلالات و آسیب ها هستند اما به هر حال آسیب مهره های ستون فقرات، را باید جدی گرفت. زیرا در صورتی که این مهره ها آسیب ببیند، نخاع و ریشه های عصبی نیز در معرض آسیب قرار دارند و آسیب رسیدن به نخاعی مساوی است با از دست دادن کنترل ادرار و مثانه و انواع مشکلات حرکتی و فلج برای بیمار، از این رو برای درمان انواع اختلالات ستون فقرات باید هر چه سریعتر به متخصص ستون فقرات و دیسک کمر مراجعه کرد.  اگر شما نیز جزو افرادی هستید که به دیسک کمر مبتلاید اما نمی دانید برای درمان بیماری به کدام متخصص ستون فقرات و دیسک کمر مراجعه کنید از این رو شما را به خواندن این مقاله دعوت می نمایم تا راحتتر بتوانید پزشک مربوطه خود را پیدا کنید.

متخصص ستون فقرات

متخصص ستون فقرات کیست؟

برای درمان و مقابله با مشکلات ستون فقرات، شما نیز به پزشکی دارید تا با آگاهی و دانش کاملی که نسبت به ستون فقرات و اجزای آن دارد به ارزیابی و درمان مشکل شما بپردازد. یک متخصص ستون فقرات بهترین شخصی است که می تواند به شما در این زمینه کمک کند. متخصص ستون فقرات پزشکی که به درمان انواع اختلالات ستون فقرات می پردازد. متخصص طب فیزیک، ارتوپد، متخصص درد و جراح مغز و اعصاب از جمله پزشکانی هستند که با دانش کاملی که نسبت به اجزای ستون فقرات دارند می توانند به درمان این اختلالات بپردازند. ستون فقرات یکی از پیچیده ترین و حیاتی ترین قسمت های بدن است که از ناحیه گردن تا پایین کمر کشیده شده، از این رو با پیشتیبانی از بدن، امکان حرکت و چرخیدن به اطراف را برای انسان امکان پذیر می سازد. نکته قابل توجه ای که ستون فقرات را به یکی از حیاتی ترین اجزای بدن تبدیل کرده است، نقش محافظتی از نخاع می باشد. طناب نخاعی یکی از حساس ترین عضو های بدن است که از میان مهره ها و رباط های ستون فقرات عبور می کند از این رو امکان ارتباط بین مغز و دیگر ارکان های بدن را برقرار می سازد. متخصص ستون فقرات با تمرکزی که برروی مهره ها، مفصل ها، عضلات، رباط ها و دیسک های بین مهره ای دارد به درمان ساده ترین اختلالات ستون فقرات تا آسیب نخاعی می پردازد. البته بسته به نوع اختلال و روش درمانی، نوع پزشک متخصص ستون فقرات نیز متفاوت است برای مثال متخصص طب فیزیک تنها قادر است از روش های کم تهاجمی و غیرجراحی برای درمان بیمارهای ستون فقرات استفاده کند، اما برای درمان اختلالات پیچیده تر که با آسیب های نخاعی همراه است حتما باید جراحی صورت بگیرد ،در این صورت باید از جراح ستون فقرات استفاده نمود.

جراح دیسک کمر

متخصص دیسک کمر کیست؟

دیسک کمر و در پی آن کمردرد یکی از شایع ترین اختلالات مربوط به ستون فقرات است که برای تشخیص و درمان آن باید به متخصص ستون فقرات و دیسک کمر مراجعه کرد. اغلب افراد پس از مبتلا به دیسک کمر به دنبال بهترین پزشک و متخصص هستند اما چون تخصص های بسیاری بر روی ستون فقرات کار می کنند همین موضوع سبب سردرگم شدن مردم در انتخاب متخصص ستون فقرات و دیسک کمر شده است. دیسک کمر اختلالی است که در اثر شکستگی و بیرون زدگی فتق دیسک رخ می دهد در صورتی که مشکلات و عارضه های دیسک کمر در مراحل ابتدایی باشد میتوان با مراجعه به متخصص طب فیزیک و ارتوپد، به درمان این اختلالات پرداخت. اما در مواردی که دیسک های بیرون ریخته با فشاری که بروی نخاع و ریشه های عصبی وارد می کند، درد شدید و بی امان را برای بیمار ایجاد کند برای انجام جراحی ستون فقرات و جراحی دیسک کمر، باید به جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات مراجعه کرد. جراحان مغز و اعصاب با تخصصی که در زمینه ستون فقرات دارند می توانند به درمان و جراحی دیسک بپردازند. البته برخی از این متخصصان با گذراندن دوره های تخصصی جراحی دیسک، قادرند با بکار گیری جدیدترین روش های جراحی دیسک کمر، به درمان ضایعات دیسک بپردازند. در صورتی که برای درمان دیسک کمر از روش جراحی استفاده شود متخصص ستون فقرات و دیسک کمر، با برداشتن استخوان ها و پوشش های محافظت کننده نخاع، بدون اینکه آسیبی به نخاع وارد کند، دیسک های بیرون ریخته را تخلیه می کند.

انواع پزشک متخصص ستون فقرات و دیسک کمر

جراحان و متخصصان زیادی در زمینه مشکلات ستون فقرات تخصص دارند. اما هر یک از این متخصصین در زمینه خاصی مهارت دارند و بسته به نوع و علائم بیماری ستون فقرات، متخصص ستون فقرات نیز متفاوت است. از این رو بسیاری از افراد در هنگام مواجه با بیماری نمی دانند برای درمان مشکل خود به کدام متخصص مراجعه کنید. ویژگی هر یک از این متخصصین شامل:

جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات

جراحان مغز و اعصاب علاوه بر اینکه در زمینه بیماری ها و ضایعات مغزی تخصص دارند، اینگونه پزشکان در درمان و تشخیص اختلالات مربوط به ستون فقرات، اعصاب و نخاع نیز متخصص هستند. همچنین این افراد با تخصصی که در زمینه جراحی دارند میتوانند به کمک انواع روش های جراحی ستون فقرات و دیسک کمر را به درمان این اختلالات بپردازند.

جراح ارتوپد

جراحان ارتوپد با تخصصی که در زمینه های مختلف دارند میتوانند به تشخیص و درمان انواع اختلالات ستون فقرات و مشکلات مربوط به استخوان ها و مفصل ها بپردازند اما در صورتی که اختلال ستون فقرات عصب های نخاع را نیز درگیر کرده باشد دراین صورت جراح ارتوپد نمی توانند به درمان این مشکل بپردازد؛ زیرا تخصصی در زمینه اعصاب و نخاع ندارند. پس در صورتی که مشکلات کمردرد و دیسک کمر شما به پاها و اندام های تحتانی زده می شود حتما برای درمان بیماری خود به جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات مراجعه کنید.

متخصص ستون فقرات

متخصص طب فیزیک و توانبخشی

 پزشکان طب فیزیک می توانند به تشخیص و درمان غیرجراحی مشکلات ستون فقرات بپردازد و با بکارگیری حرکات و تمرینات توانبخشی قادرند ناهنجاری ستون فقرات را تا حد زیادی درمان کنند و سلامت کلی بیمار را بازگردانند.

متخصص درد

همان طور که از نام این مختصصان مشخص است این پزشکان در تسکین درد و علائم بیماری فعالیت دارند. این گونه متخصص ستون فقرات نیز در زمینه دردهای عضلانی و اسکتی مهره های کمر تخصص دارد و با کمک انواع روش های درمانی از درمان های محافظه کارانه گرفته تا جراحی به درمان بیماران خود می پردازند.

 متخصص ستون فقرات و دیسک کمر به درمان چه بیماری های ستون فقرات می پردازد؟

 متخصص ستون فقرات با تخصص و دانشی که در هریک اجزای ستون فقرات دارد به درمان و تشخیص اختلالات و مشکلات مربوط به ستون فقرات می پردازد. اما بحثی که اینجا مطرح می شود این است که این اختلالات چه نام دارند و چه بیمارهایی هستند که باعث درد در ستون فقرات می شوند به همین جهت از شایع ترین بیمارهای ستون فقرات که برای درمان آن باید به متخصص ستون فقرات و دیسک کمر اشاره کرد شامل:

بیماری دیسک کمر و گردن( به اختلالات مربوط به دیسک های ستون فقرات گفته می شود که این اختلال خود به دو نوع خفیف و شدید تقسیم می شود که بسته به شدت عارضه، نوع متخصص و روش درمانی آن متفاوت است)

بیماری آرتروز (بیماری که مربوط به تخریب و فرسودگی مفصل های بین مهره ای ستون فقرات می باشد)

لغزندگی یا سرخوردگی مهره ها( عارضه ای است که به دنبال حرکت کردن بدنه مهره ها به سمت جلو یا عقب مهره ها رخ می دهد)

شکستگی مهره ها( به ترک خوردن تا خرد شدن مهره های ستون فقرات، عارضه شکستگی مهره ها می گویند)

تنگی کانال نخاعی( عارضه ای که به دنبال تنگ شدن و محدود شدن فضای دربردارنده نخاع بوجود می آید)

گرفتگی عضلات ( اینگونه اختلالات با علائمی از قبیل ضعف و اسپاسم های شدید در ناحیه عضلات و ماهیچه های ستون فقرات ظاهر می شود)

جراح دیسک کمر

اختلالات مربوط به ناحیه توراسیک یا ستون مهره های سینه

تومور ها و بیمارهای عفونی ستون فقرات

اسکلولیوز یا انحراف غیرعادی ستون فقرات

گودی یا قوز بیش از حد کمر

درمان انواع کمردردها

سندروم دم اسبی

سیرنگومیلی

بهترین متخصص ستون فقرات و دیسک کمر چه ویژگی هایی دارد؟

کمردرد، فتق دیسک، آرتروز گردن، شکستگی و لغزندگی مهره های کمر، تنگی کانال نخاعی بخش کوچکی از مراجعات به متخصص ستون فقرات و دیسک کمر است اما موضوعی مهمی که پس از ابتلا به دردها و مشکلات ستون فقرات، ذهن بیمار را درگیر می کند پیدا کردن یک پزشک و متخصص حاذق و با تجربه است. از این رو در این بخش سعی داریم با معرفی ویژگی های یک متخصص خوب، بهترین متخصص ستون فقرات را انتخاب کنید. یک متخصص ستون فقرات و دیسک کمر خوب دارای ویژگی های زیر می باشد:

خوش رفتار بودن و ارتباط گرفتن درست با بیمار

داشتن سابقه فعالیت بالا و تشخیص دقیق نوع بیماری

داشتن تجربه بالا در انجام جراحی های متفاوت

مسلط بودن به روش های نوین درمان و جراحی با گذراندن دورهای بازآموزی و شرکت در گنکره ها و کنفرانس های مختلف

داشتن مهارت بالا در انجام انواع جراحی و مسلط به انواع روش های نوین جراحی ستون فقرات و دیسک کمر

شاید با خود فکر کنید چگونه می شود یک متخصص ستون فقرات خوب و با چنین ویژگی هایی را پیدا کرد اما اصلا جای هیچ نگرانی نیست، امروزه با پیشرفتی که در زمینه اینترنت ایجاد شده، شما راحت می توانید با کمی جستجو در گوگل و سایت های معتبر بهترین متخصص ستون فقرات و دیسک کمر را پیدا کنید. یکی دیگر از بهترین راه ها در پیدا کردن یک متخصص خوب، پرسیدن از بیماران که توسط آن پزشک ویزیت شده اند از این رو پیشنهاد می شود از افراد مختلف در مورد پزشک سوال کنید و از نتیجه درمان و جراحی آگاهی داشته باشید.

متخصص ستون فقرات

متخصص ستون فقرات و دیسک کمر از چه طریقی به تشخیص بیماری ها می پردازد؟

پس از مراجعه به متخصص ستون فقرات و دیسک کمر، پزشک از بیمار می خواهد که یکسری حرکات را انجام دهد تا از این طریق دامنه حرکتی و قدرت عضلانی را بررسی کند. پزشک پس از مشاهده علائم و معاینه بالینی بیمار، ممکن است از شما بخواهد تا آزمایش های را انجام دهید، تا از این طریق منبع مشکل را پیدا کند. از پرکاربردترین روش های تصویربرداری که به تشخیص دقیق تر بیماری ستون فقرات کمک می کند میتوان به :

تصویربرداری به کمک اشعه ایکس یا رادیوگرافی

معمولا اولین آزمایشی که متخصص ستون فقرات و دیسک کمر پیشنهاد می دهد؛ آزمایش رادیوگرافی است. این روش به وسیله امواج اشعه ایکس که قدرت نفوذ بالایی در استخوان ها و بافت های ستون فقرات دارند، انجام می شود. از این رو به کمک این روش میتوان نقص های موجود در ستون فقرات، آسیب و شکستگی های ستون فقرات، عفونت وحتی تومورها را نیز بررسی کرد.

تصوبرداری میلوگرافی

یکی از تخصصی ترین آزمایش ها برای تشخیص اختلالات ستون فقرات و نخاع، تصویربرداری به کمک میلوگرافی است. البته چون این روش کمی تهاجمی است از این رو متخصص ستون فقرات و دیسک کمر به عنوان آخرین روش در تشخیص بیمارهای ستون فقرات استفاده می نماید. عموما جراحان مغز و اعصاب وستون فقرات این روش را تجویز می کنند زیرا این نوع روش تصویربرداری به متخصص این امکان را می دهد تا از قسمت های کانال نخاعی نیز تصویری بدست آورد.

دیسکوگرام

دیسکوگرام یکی از تخصصی ترین روش های تشخیص در بیماری دیسک است که از این طریق میتوان منبع درد دیسک های آسیب دیده را تشخیص داد. برای انجام این روش، یک سوزن در ناحیه دیسک قرار می گیرد و با تزریق رنگ به درون مرکز دیسک، میزان فشار دیسک را بررسی می شود.

تصویربرداری ام آر آی و سی تی اسکن

به کمک تصویربرداری MRIمی توان بسیاری از اختلالات مربوط به مهره ها، دیسک ها و طناب نخاعی را تشخیص داد. امروزه به دلیل بی ضرر بودن و غیرتهاجمی بودن این روش تشخیصی، اغلب متخصصان ستون فقرات از این روش استفاده می نمایند. دستگاه سی تی اسکن نیز با امکاناتی که دارد از پرتوها جهت بدست آوردن تصویر سه بعدی و دو بعدی از قسمت های مختلف ستون فقرات استفاده می شود.

اختلالات ستون فقرات

متخصص ستون فقرات و دیسک کمر، از چه روش هایی برای درمان بیماری استفاده می کند؟

متخصص ستون فقرات و دیسک کمر پس از تشخیص نوع دقیق مشکل ستون فقرات بسته به نوع اختلال و علائم ایجاد شونده برای بیمار از چندین روش درمانی استفاده می کند به طور کلی برای درمان اکثر اختلالات ستون فقرات از سه روش های درمانی، درمان های غیرتهاجمی و بدون جراحی و درمان های کم تهاجمی و درمان بوسیله جراحی استفاده می شود.

 از پرکاربردترین روش های درمانی غیرتهاجمی و بدون جراحی شامل:

درمان های محافظه کارانه

در صورتی که اختلال ستون فقرات همچون دیسک کمر در مراحل ابتدایی باشد و بیمار درد چندانی در اندام های خود احساس نکند در این صورت، متخصص ستون فقرات از بیمار میخواهد که برای مدت کوتاهی در خانه بماند و استراحت کند و از فعالیت های سنگین که فشار زیادی به کمر و ستون فقرات وارد می کند خودداری کند. همچنین پیشنهاد می شود با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی و کم کردن اضافه وزن از شدید بیماری نیز پیشگیری کرد.

دارودرمانی

وقتی موضوع درد در میان باشد، متخصص ستون فقرات همراه با استراحت و کم کردن فعالیت ها و مصرف برخی داروهای خوراکی و تزریقی را تجویز می نماید. البته نوع و دوز دارو در افراد مختلف متفاوت است، این داروها شامل داروهای مسکن، ضد التهاب غیراستروئیدی است.

توانبخشی و ورزش

یکی از مهم ترین اقدامات اساسی در درمان اغلب اختلالات ستون فقرات، ورزش کردن و داشتن برنامه توانبخشی است، در صورتی که برای درمان بیمارهای ستون فقرات به متخصص طب فیزیک مراجعه کنید این برنامه ها توسط خود متخصص ارائه می شود اما جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات، برای داشتن برنامه صحیح ورزشی شما را به یک متخصص فیزیوتراپی ارجاع می دهد. فیزیوتراپ با آموزش دادن حرکات کششی و قدرتی کمک می کند تا با تقویت عضلات بدن به کم کردن درد و اصلاح وضعیت بدنی بپردازید. در صورتی که درمان های ساده و ورزشی تاثیری در روند بیماری نداشته باشد در این صورت متخصص ستون فقرات و دیسک کمر از روش های درمانی کم تهاجمی ستون فقرات همچون:

تمرینات توانبخشی بعد از جراحی دیسک کمر

تزریق دیسکوژل

تزریق دیسکوژل یکی از نوین ترین روش های کم تهاجمی در درمان اختلالات مربوط به دیسک است که توسط جراح مغز و اعصاب و متخصص دیسک کمر با تزریق دیسکوژل( ماده ای از جنس الکل که به حالت ژله ای در آمده) به درون فضای دیسک این کار را انجام می شود.

اوزون تراپی یا اوزون درمانی

اوزون با خاصیت ضد التهابی و بهبود دهنده گردش خونی که دارد میتوان با تزریق این گاز بی رنگ به درون مهره های ستون فقرات، دردهای حاصل از آسیب دیدن دیسک و دیگر اختلالات مربوط به ستون فقرات را درمان کرد. این روش نیز یکی از کم تهاجمی ترین روش های درمان بیمارهای ستون فقرات است که توسط متخصص ستون فقرات و دیسک کمر ارائه می شود.

لیزردرمانی

با روی کار آمدن روش جراحی ستون فقرات به کمک لیزر این روش به یک روش مرسوم و پرکاربرد درمان اختلالات ستون فقرات تبدیل شده، از این روش عموما در درمان فتق دیسک کمر و کمردردهای غیرعصبی انجام می شود. متخصص ستون فقرات و دیسک کمر با ارئه این روش، علاوه بر کاهش التهاب و درد حاصل از بیماری، در بازیابی و عملکرد صحیح ستون فقرات نیز کمک می کند. جراحی برای درمان اغلب بیمارهای ستون فقرات، به عنوان آخرین روش درمانی شناخته می شود و تنها توسط جراح ارتوپد و جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات صورت می گیرد و متخصصان توانبخشی و طب فیزیکی تخصصی در این زمینه ندارند. همچنین برای درمان اختلالات ستون فقرات و دیسک کمر به کمک جراحی از دو طریق جراحی بسته و باز ستون فقرات استفاده می شود.

از پرکابردترین روش های جراحی در درمان اختلالات ستون فقرات:

  • جراحی میکروسکوپی ستون فقرات
  • جراحی دیسککتومی ستون فقرات
  • جراحی آندوسکوپی ستون فقرات
  • جراحی لامینکتومی ستون فقرات
  • جراحی فیوژن ستون فقرات

دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    دکتر علیرضا شیخی
    شماره تماس