سیرنگومیلی (کیست درون بافت نخاع )بیماری های نخاعی

سیرنگومیلی (کیست درون بافت نخاع )

ضایعه نخاعی سیرنگومیلی 

سیرنگومیلی یا کیست درون نخاع یا نخاع گشادگی نوعی اختلال نادری است که به دنبال تشکیل کیست درون بافت نخاع ایجاد می شود؛که با مرور زمان این کیست ها بزرگ شده ونخاع درون ستون فقرات را تخت فشار قرارمی دهند و سبب آسیب به این ناحیه می شوند.

سیرنگومیلی چگونه تشکیل می شود؟

مایع مغزی و نخاعی مایعی است که مغزو نخاع را در برگرفته و از آن محافظت می کند.اختلال سیرنگومیلی زمانی تشکیل می شود که مایع مغزی و نخاعی در داخل نخاع جمع شده وکیست پرازمایع را تشکیل می دهد.

تومور سیرنگومیلی

علل و دلایل تشکیل سیرنگومیلی

بیماری ها و عارضه های مختلفی منجر به ابتلا به سیرنگولی می شود که از این میان میتون به :
-مننژیت یا التهاب غشای اطراف مغز و نخاع
-بدشکلی کیاری،زمانی ایجاد می شود که بافت مغز بیرون زده و وارد کانال نخاعی شود.
-وجود تومور نخاعی که گردش مایع مغزی و نخاعی را دچار اختلال می کند.
-آسیب های نخاعی
-عارضه های مادرزادی همانند طناب نخاعی

علائم سیرنگومیلی

علائم اختلال سیرنگومیلی به مرورزمان ایجاد می شود وممکن است یک یا هر دوطرف بدن را درگیر می کند.علائم بیماری بستگی به محل تشکیل کیست و شدت آن دارد.
-درد درناحیه کمر
-ضعف و بی حسی دردستها وپاها
-خشکی و سفتی در ناحیه ستون فقرات
-خشکی و سفتی بازوها و پا
-سردرد
-اختلال درحس لامسه نسبت به گرما وسرما
-اختلال در عملکرد جنسی

سیرنگومیلی

عوارض سیرنگومیلی

این نوع اختلال نوعی اختلال پیشرونده است که با مرورزمان کیست درون نخاع بزرگترمی شود ودر صورتی که به موقع درمان نشود ممکن است آسیب های جدی را به عصب داخل نخاع وارد کند،که عبارتند از:
بروز دردهای مزمن و شدید
ایجاد اختلالات حرکتی وخشکی و گرفتگی عضلات
بروز انحناء غیرعادی در ستون فقرات یا اسکولیوز

تشخیص سیرنگومیلی

پزشک با انجام معاینه بالینی و بررسی پرونده پزشکی،تشخیص آغاز می شود.درصورتی که بیمار احتمال ابتلا به سیرنگولی را بدهد،دستورانجام آزمایشاتی از قبیل :
1-ام آرآی یا تصویربرداری تشدید مغناطیسی،یکی ازمطمئن ترین ابزار برای تشخیص سیرنگومیلی می باشد.که دراین روش از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی برای تهیه تصاویر دقیق استفاده می شود.
2-توموگرافی رایانه ای یا سی تی اسکن،دراین روش از اشعه ایکس برای تهیه تصاویر دقیق استفاده می شود که بوسیله این روش میتوان دیگر ضایعه ی نخاعی را نیز مشاهده کرد.

درمان سیرنگومیلی

درمان این اختلال نیز به شدت و پیشرفت بیماری بستگی دارد.از جمله مهمترین و کاربردی ترین راههای درمان این عارضه میتوان به،انجام عمل جراحی اشاره کرد ،که هدف ازانجام این جراحی برداشتن فشار کیست از روی نخاع و برگرداندن جریان مایع مغزی –نخاعی به حالت اولیه می باشد.

سیرنگومیلی

جراحی سیرنگومیلی

جراحی های مختلفی برای کاهش فشار روی مغز و نخاع انجام می شود،که عبارتند از:
-شانت گذاری جهت تخلیه مایع کیست ،شانت از لوله منعطفی تشکیل شده است که جریان مایع داخل کیست را به حالت اولیه خود برمیگرداند.
-جراحی به منظور بزرگ کردن دهانه قاعده جمجمه وگسترش پوشش سخت شامه،که ازاین روش جهت برطرف کردن بدشکلی کیاری استفاده می شود.
-جراحی به منظور برداشتن مانع،درصورتی که زائده یا تومورسبب تشکیل این عارضه گردد ،جراح متخصص این مانع برداشته تا مایع مغزی و نخاعی دوباره به روال عادی خود بازگردد.
-جراحی به منظور اصلاح ناهنجاری،درصورتی که اختلال براثرناهنجاری تشکیل شده باشد،جراح جهت اصلاح ناهنجاری همچون گیرکردگی طناب نخاعی، دست به تیغ برخواهد داشت.

بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:

جراحی مغز و اعصاب

دوره نقاهت پس از جراحی سیرنگومیلی

دوران بهبود تمام بیماران با هم یکسان نیست و چگونگی آن عمدتاً به وجود آسیب دائمی ناشی از کیست بستگی دارد؛ دوران بهبود برخی بیماران سال‌ها طول می‌کشد. نکته‌ای که اکثر بیماران به آن توجه نمی‌کنند، این است که از بین رفتن کیست، حتی پس از یک جراحی موفقیت‌آمیز نیز ممکن است بیش از یک سال طول بکشد و حتی بعضی کیست‌ها کاملاً از بین نمی‌رود. به علاوه برخی بیماران علائم را سال‌ها قبل از جراحی تحمل کرده‌اند، بنابراین در حالی که برخی به سرعت بهبود می‌یابند، بهبودی عده‌ای سال‌های متمادی زمان می‌برد. دوران بهبود غالباً فراز و نشیب‌های خاص خود را دارد، پس از یک دوره طولانی تسکین و آرام شدن علائم ممکن است حمله موقتی درد شروع شود.

 


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر علیرضا شیخی
    شماره تماس