از علائم تا راههای درمان تومور نورینوم آکوستیکبیماری های مغزیبیماری های دستگاه عصبی مرکزیمغزدستگاه عصبی مرکزی

از علائم تا راههای درمان تومور نورینوم آکوستیک

تومور نورینوم آکوستیک چیست؟

تومور نورینوم آکوستیک یا نوروم شنوایی که با عنوان شوانومای وستیبولار نیز شناخته می‌شود، نوعی تومور غیرسرطانی و معمولاً آهسته‌رشد است که بر روی عصب رابط بین مغز و گوش داخلی به نام عصب وستیبولار رشد می‌کند. شاخه‌های این عصب به‌طور مستقیم تعادل و شنوایی را تحت کنترل داشته و فشار ناشی از نوروم شنوایی بر روی این عصب، می‌تواند منجر به از دست دادن شنوایی، زنگ‌زدن گوش و عدم تعادل گردد. نوروم شنوایی معمولاً از سلول‌های شوان ایجاد می‌شود. این سلول‌ها سطح عصب وستیبولار را پوشانده و رشد آهسته‌ای دارند؛ به‌ندرت به‌صورت سریع رشد کرده و فشار ناشی از بزرگ‌شدگی آن‌ها با تأثیر بر مغز، با عملکردهای حیاتی بدن تداخل ایجاد می‌کند.

تومور عصب گوش 

علائم تومورنورینوم آکوستیک 

این علائم معمولاً ناشی از اثرات تومور بر روی اعصاب شنوایی و تعادل می‌باشند.
- زنگ زدن گوش
- عدم تعادل
- سرگیجه
- بی حسی و سوزن سوزن شدن صورت، که ممکن است دائم یا به صورت موقتی باشد
- ضعف عضلات صورت
- تغییر در حس چشایی
- سختی در بلعیدن غذا و خشن شدن صدا

دلایل تشکیل تومور نورینوم آکوستیک 

علت اصلی تومور نورینوم آکوستیک نروما یک ژن ناقص در کروموزوم 22 می باشد. به طور معمول، این ژن یک پروتئین سرکوب کننده تومور را تولید می‌کند که به کنترل رشد سلول‌های شوان که عصب را پوشش می‌دهند، کمک می‌کند. چیزی که باعث نقص این ژن می‌شود مشخص نیست، و در اغلب موارد آکوستیک نروما، هیچ علت قابل شناسایی وجود ندارد.علاوه برآن توارث این ژن معیوب در بروز نوروفیبروماتوز نوع دو نیز دخالت دارد. هم عارضه نوعی ناهنجاری نادر است که با رشد تومورهایی بر روی اعصاب تعادلی دو طرف همراه بوده و شوانومای وستیبولار دوطرفه نیز نامیده می‌شود.

تومور عصب گوش

عوارض نورینوم آکوستیک 

تومورهای بزرگ ممکن است با تحت فشار قرار دادن ساقه‌ی مغزی، مانع جریان عادی مایع مغزی-نخاعی مابین مغز و نخاع گردند. در این شرایط، مایع در سر تجمع یافته (هیدروسفالی) و فشار داخل جمجمه افزایش می‌یابد.

تشخیص تومورنورینوم آکوستیک 

از آن‌جا که علائم و نشانه‌های نوروم شنوایی در مراحل اولیه چندان محسوس نبوده و به‌تدریج بروز می‌کنند، تشخیص این عارضه معمولاً دشوار است. پزشک پس ازپرسیدن سوالاتی درمورد علائم بیمار اقدام به انجام تست های مختلفی همچون تست شنوایی سنجی و تصویربرداری می کند.

شنوایی سنجی

دراین تست بیمار صداهایی را که در زمان واحد تنها به یک گوش فرستاده می‌شود، می‌شنود. اودیولوژیست از صداهایی با تون‌های متنوع در این ارتباط استفاده کرده و از بیمار درخواست می‌کند شنیدن صدا را گزارش دهد. هر تون صدا در شدت ضعیف نیز تکرار می‌شود تا اشکال شنیداری فرد مشخص شود. اودیولوژیست هم‌چنین ممکن است برای تعیین قدرت شنیداری بیمار، کلمات متعددی را نیز ادا کند.

تومور عصب گوش

تصویربرداری

اغلب انجام تصویربرداری تشدید مغناطیسی یا ام آر آی و سی تی اسکن از جمله روش هایی هستند که برای شناسایی تومور بکار می روند.

درمان تومورنورینوم آکوستیک 

درمان نوروم شنوایی بستگی به اندازه و رشد تومور دارد، سلامت کلی بیمارو وضعیت عمومی او از جمله عواملی است که در تعیین روش درمان تاثیرگذار می باشد.از جمله روش های درمانی عبارتند از:

جراحی

هدف جراحی حذف تومور، حفظ عصب صورت برای جلوگیری از فلج صورت و در صورت امکان حفظ شنوایی است. جراحی برای آکوستیک نوروما تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود و از بین بردن تومور از طریق گوش داخلی یا از طریق یک حفره در جمجمه شما انجام می‌شود.

پرتودرمانی

دراین روش که از اشعه جهت نابودی تومورها بکار می رود.از این روش عموما برای درمان افرادی که تومورشان به کامل خارج نشده است و یا امکان انجام جراحی برای این افراد وجود ندارد،انجام می گیرد.

بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:

جراحی مغز و اعصاب

تومور عصب گوش

رادیو سرجی استریوتاکتیک

درصورتی که تومور شما کوچک باشد (کمتر از 3 سانتیمتر قطر داشته باشد)، شما یک فرد سالخورده باشید یا نتوانید به دلایل سلامتی جراحی را تحمل کنید. رادیو جراحی استریو تاکتیک، مانند رادیوسرجری گاما نایف، از بسیاری از اشعه‌های ریز گاما استفاده می‌کند تا دوز دقیق تابش را بدون آسیب رساندن به بافت اطراف و یا ایجاد برش، به تومور هدایت کند.

تحت نظر گرفتن بیمار

در صورت وجود نوروم شنوایی کوچکی که رشد نکرده یا آهسته رشد می‌کند و بدون علامت بوده یا با علائم چندان محسوسی همراه نیست، پزشک تنها چک کردن سالیانه بیمار را توصیه می‌کند. به‌‌خصوص در مواردی که بیمار سالمند بوده یا گزینه‌ی مناسبی برای درمان تهاجمی نباشد، نظارت یا چک کردن بیمار از اهمیت بالایی برخوردار است. برای این منظور پزشک احتمالاً تصویربرداری منظم و انجام تست‌های شنوایی در فواصل زمانی شش تا دوازده ماهه را توصیه کرده تا رشد یا عدم رشد تومور و سرعت آن مشخص شود.


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر علیرضا شیخی
    شماره تماس