دیسک گردن و راههای تشخیص و درمان آنبیماری های نخاعی

دیسک گردن و راههای تشخیص و درمان آن

دیسک گردن چیست؟

در گردن هفت مهره وجود دارد در بین این مهره های یک مایع ژلاتینی است که به آن دیسک گردن می گویند.این دیسک ها مانند یه کیسه های کوچکی هستند که کمک می کنند مهره ها به آرامی و نرمی روی هم حرکت کنند.در واقع دیسک هم نوعی مفصل است.

 

دیسک گردن بیماری

بیماری دیسک گردن چیست؟

بیماری دیسک گردن چیست؟

بیماری دیسک گردن چیست؟

به تمام بیماری هایی که گردن را درگیر کرده مانند آرتروز دیسک گردن میگویند و یا در خیلی موارد به نام بیرون زدگی دیسک اطلاق می شود.چون دیسک ها نوعی مفصل هستند پس ممکن است مثل مفاصل دیگر با آرتروز مواجه شوند.زیرا هر مفصلی ممکن است در معرض ساییدگی قرار بگیرد و استخوان ها دچار فرسایش شوند.این اتفاق با افزایش سن در تمامی افراد رخ می دهد.با افزایش سن معمولا بالای 35سال رفته رفته ماده ژلاتینی که بین مهره ها وجود دارد کمتر می شود و کم کم دیسک خشک می شود و باعث می شود دیسک قابلیت انعطاف خود را از دست بدهد و وقتی مهره ها رو هم حرکت میکنند بدون مایع ساییده می شوند.در اکثر مواقع با حرکت اشتباه وقتی که فشار بسیاری وارد مهره ها شود دیسک بیرون میزند و مشکلات زیادی بوجود می آورد که به این اتفاق دیسک گردن می گویند.

دیسک بیرون زده

آیا می دانید دلیل بیرون زدگی دیسک چیست؟

همان طور که قبلا اشاره شد معمولا با حرکت اشتباه یا حتی ممکن است بی دلیل افراد دچار دیسک گردن شوند اما این اتفاق در سنین بالا می افتد اما چرا افراد با سن پایین نیز گاها با این بیماری مواجه می شوند؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که عامل اصلی بیرون زدگی دیسک ارث یا ژنتیک است ینی ممکن است در یک خانواده حتی چند نفر نیز درگیر این بیماری شوند.در واقع ژن و سن نقش مهمی در این بیماری دارد زیرا تعیین میکند با بالارفتن سن چه اندازه به این بیماری مبتلا شوند.با افزایش سن از35تا60سال افراد بیشتر درگیر این بیماری می شوند.

علاوه بر سن و ژنتیک عاملی دیگری نیز وجود دارد که فشارهای بدنی است که شامل استفاده زیاد از گوشی موبایل ,نگاه کردن طولانی مدت به مانیتور ,خم نگه داشتن سر به مدت طولانی, ورزش های  نامناسب ,یا حتی اشتباه نشستن یا خوابیدن.در این میان استعمال دخانیات و یا حتی اضافه وزن نیز ممکن است عاملی باشد برای دچار شدن به دیسک گردن.

خواب به اشتباه

علائم دیسک گردن چیست؟

  • بی حس شدن دست و افتادن اشیا از دست
  • از بین رفتن تعادل و سخت شدن راه رفتن
  • درد دست و از بین رفتن قدرت دست ها
  • درد پخش شونده به سمت بازوها
  • درد منتشر شونده به نوک انگشت ها
  • کرخی یا گزگز دست ها

بی حسی دست

چگونه می توان از دیسک گردن پیشگیری کرد؟

  • درست نگه داشتن سر و گردن درست نشستن درست راه رفتن هنگام نشستن پشت خود را صاف نگه دارید قوز نکنید و مدت طولانی گردن خود را خم نکنید.در هنگام راه رفتن نیز سعی کنید به روبرو نگاه کنید
  • اجسام سنگین و بیشتر از تحمل خود بلند نکنید
  • ورزش های مناسب گردن که به تقویت عضلات گردن کمک می کند انجام دهید
  • اگر دخانیات مصرف میکنید ترک کنید زیرا توتون و تنباکو هم ممکن است موجب پارگی دیسک ها شود
  • درست خوابیدن واستفاده از بالش مناسب

 

خوب بخوابی

 

تشخیص دیسک گردن

جراح متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات پس از انجام یکسری از معاینات طبی ، جهت تشخیص دقیق بیماری و انتخاب بهترین روش جراحی برای بیمار انجام موارد ذیل را تجویز میکنند.

  

راهای تشخیص آزمایشی دیسک گردن

رادیوگرافی

اولین روش برای تشخیص دیسک انجام رادیوگرافی است.در این روش عکسبرداری بوسیله اشعهx انجام میگیرد.این روش به دلیل میزان جذب اشعه ایکس در قسمتهای مختلف بدن تصاویر را به شکل سیاه و سفید و خاکستری تشکیل می دهد، در تصویربرداری اشعه ایکس استخوانها به دلیل بالاترین میزان جذب به رنگ سفید دیده می شوند و قسمتهایی مانند عضلات که میزان جذب پائین تری دارند خاکستری دیده می شوند 

تصویربرداری ام آر آی

یکی از بهترین ابزار های تشخیص دیسک گردن انجام ام ار ای (MRI) می باشد. ام آر آی یا تصویربرداری تشدید مغناطیسی نیز یک روش برای ساخت تصاویر از داخل بدن است، اسکنر ام آر آی از امواج رادیویی و مغناطیسی برای ساخت تصاویر استفاده می کند، تصاویری که از ام آر آی به دست می آید عمدتا از پروتون های معلق در آب و چربی بدن به دست می آید، این پروتون ها به دلیل تفاوت در میزان آب در مناطق مختلف بدن و اینکه روند آسیب رسانی در بیماریها می تواند تاثیری بر این میزان داشته باشند تصاویر مختلفی ایجاد می کند و همین مبنایی برای ام آر آی و تصویربرداری رزونانس می باشد.

 

در طول این تصویربرداری فرد بیمار بایست به آرامی و بدون هیچ شیء فلزی (فلز می تواند بر روی امواج تداخل ایجاد کند و نه تنها در عمل تصویربرداری اختلال ایجاد می کند بلکه می تواند باعث آسیب به بیمار نیز باشد) بر روی تخت مخصوص خوابیده و وارد دستگاه می شود، در این حالت بیمار می تواند در زمانی که اسکن قطع می شود تا حدود کمی حرکت کند ولی نه به شکلی که منطقه مورد نظر جا به جا شود، پس از آن اسکن انجام شده و بیمار به بیرون دستگاه هدایت می شود.

تصویربرداری MRI

میلوگرافی یا نخاع نگاری

میلوگرافی یک روش آزمایش، در بیمارانی است که به هر دلیلی ممنوعیت انجام تصویربرداری ام آر ای را دارند جهت نشان دادن فتق یا دیسک کاربرد دارد.در این روش با تزریق مقداری ماده حاجب در ناحیه کانال نخاعی تزریق می شود وبدین وسیله میتوان کانل در ناحیه استخوان های c7-c1 مشاهده کرد.

آزمایش الکترومیوگرافی

الکترو میوگرافی برای ارزیابی عارضه های مختلفی که ناشی از فشار عصب باشد انجام میگیرد. برای انجام این تست نوار عصب و عضله یک الکترود سوزنی در عضله وارد می شود و فعالیت الکتریکی عضله را به این طریق ثبت میکنند

الکترومیوگرافی-معاینه

آیا دیسک گردن درمان میشود؟

امروزه با پیشرفت علم خوشبختانه برای درصد بالایی از بیماری ها روش های درمانی زیادی وجود دارد ؛ دیسک گردن نیز از قانون مستثنا نیست.
اولین قدم برای درمان دیسک گردن استفاده از درمان های طبی است از جمله این روش ها میتوان به استفاده از دارو های ضد التهاب و در کنار آن استفاده از انواع گردنبند های طبی به مدت یک هفته می باشد و در برخی افراد دیگر که ضایعه دیسک گردنشان شدیدتر است فیزیوتراپی نیز به این افراد توصیه می شود.

همچنین در جلسات فیزیوتراپی انجام حرکات کششی و انجام حرکات اصلاحی گردن نیز آموزش داده میشود که کمک بسیاری به درمان دیسک خواهد کرد.
روش دوم قبل انجام عمل جراحی دیسک گردن لیزر درمانی است. این روش در مقایسه با روش جراحی ، مزیت هایی دارد از جمله این مزیت ها میتوان به عدم نیاز به بستری شدن و در پی آن دیگر نیازبه بیهوشی نداریم.از همه مهم تر اینکه چون این روش بدون برش زدن و تنها بوسیله دستگاه لیزر انجام میگیرد به همین سبب بخیه و زخمی در محل درد جود ندارد و فرد پس از انجام لیزر درمانی دوباره به زندگی روزمره خود بازمیگردد.
در قدم آخر فرد بیمار اگر به هیچ کدام از روش های بالا پاسخ ندهند، برای این افراد عمل جراحی انجام میگیرد.

جراحی گردن دیسک

جراحی دیسک گردن

کم خطرترین و کم ریسک ترین جراحی در میان جراحی های مغز و اعصاب جراحی دیسک گردن است.در واقع هیچ جراحی ای  کامل بدون خطر نیست اما این جراحی خطر عفونتش کم است و دوره نقاهت کوتاه تری نسبت به دیگر جراحی ها دارد. در این جراحی یک برش کوچک در گردن ایجاد شده و از قسمت کناری نای و مری به دیسک ها دسترسی پیدا کرده  و دیسکی که دچار مشکل شده یا خراب است را برمیدارند و در آن قسمت پروتز جایگزین می کنند.

 


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر علیرضا شیخی
    شماره تماس