جراحی دیسک گردن با لیزربیماری های نخاعی

جراحی دیسک گردن با لیزر

با افزایش سن، دیسک های گردن خشک و فرسوده می شوند از این رو خاصیت جذب کنندگی فشار و ضربه را از دست می دهند. با فرسوده شدن دیسک ها، از ارتفاع دیسک کاسته می شود و مهره ها به یکدیگر نزدیک می شوند این نزدیک شدن مهره ها به یکدیگر، فشار زیادی به مهره ها و اعصاب اطراف دیسک وارد می کند؛ از این رو فرد به درد ها و علائم عصبی شدیدی در ناحیه گردن و دست ها مبتلا می شود. روش های درمانی زیادی برای درمان و مقابله با عارضه دیسک گردن ارائه شده که جراح ستون فقرات بسته به نوع و شرایط عمومی بیمار بهترین روش را برای بیمار خود بر می گزیند. درصورتی که جراح دیسک گردن، صلاح ببیند برای درمان دیسک گردن باید از روش جراحی دیسک گردن استفاده کرد، به دلیل عوارضی که ممکن است جراحی با خود به همراه دارد جراح سعی می کند از روش جراحی کم تهاجمی برای درمان عارضه بیرون زدگی دیسک استفاده کند.

یکی از روش های جراحی کم تهاجمی، جراحی دیسک گردن با لیزر است که در این روش جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات، از پرتو نور متمرکز لیزر به جای دستکاری کردن مهره ها، جهت برداشتن دیسک های آسیب دیده از روی ستون مهره های گردن، استفاده می‌کند. به دلیل کم خطر و کم عارضه بودن جراحی دیسک گردن با لیزر، محبوبیت خاصی در میان بیماران و جراحان ستون فقرات پیدا کرده است.

جراحی دیسک گردن ب لیزر

جراحی دیسک گردن با لیزر چگونه انجام می شود؟

بیرون زدگی دیسک یا فتق دیسک، بیماری بسیار شایعی است و روش‌های درمانی متعددی برای درمان مبتلایان به این بیماری پیشنهاد می‌شود. یکی از روش های پرکاربردی که امروزه خیلی طرفدار پیدا کرده است. جراحی کم تهاجمی گردن با استفاده از ابزار لیزر است که از حداقل تهاجم در انجام جراحی برخودار است. لیزر وسیله‌ای است که یک جراح می‌تواند از آن برای برش، جدا کردن یا کوچک کردن بافت‌های خاصی استفاده کند. جراحی با لیزر یکی از گزینه‌های متعددی است که می‌توان از آن بسته به محل و شدت مشکل بیمار استفاده کرد. در جراحی دیسک گردن با لیزر از پرتو نور متمرکز (تکنولوژی لیزر) جهت برداشتن بافت‌های نرم روی ستون فقرات از طریق یک برش کوچک استفاده می‌شود. به کمک این روش میتوان با جدا کردن بخش بیرون زده دیسک به درمان دیسک گردن پرداخت. استفاده از لیزرها برای انجام چنین جراحی، خونریزی و خطرات کمتری را به همراه دارد و بیمار سریعتر به بهبودی می رسد.

جراحی دیسک گردن با لیزر یکی از روش های درمانی موثر در درمان دیسک است که بدین صورت انجام می گیرد:

برای انجام این جراحی نیازی به برش و شکاف در گردن نیست و جراح ستون فقرات با استفاده از تصاویر رادیولوژی یک سوزن نازک را به ناحیه فتق دیسک گردن وارد می کند. به این ترتیب یک فیبر نوری از طریق سوزن به بدن وارد شده و انرژی لیزر از طریق این فیبر مستقیماً به محل تابانده می شود. به این ترتیب می توان یک بخش کوچک از هسته دیسک را تبخیر کرد. در این روش علاوه بر کم کردن حجم دیسک، ریشه عصب از محل دیسک نیز آزاد می شوند. سوال مهمی که در این بخش مطرح می شود این است که لیزر چگونه باعث کاهش درد و علائم بیماری می شود؟ در حین جراحی دیسک گردن با لیزر، انرژی نوری توسط سلول های درون بافت ها، اعصاب و دیسک های گردن عمیقا جذب می شوند و بدین وسیله، سبب کاهش التهاب و درد شده، همچنین لیزردرمانی با تصیح روند بهبود بخشی به غشای خارجی دیسک ها، به آن ها در بازیابی شکل و عملکرد صحیح خود کمک می کند.

بیرون زدگی دیسک گردن

تفاوت عمل جراحی دیسک گردن به صورت باز با جراحی دیسک گردن با لیزر در چیست؟

در جراحی دیسک گردن به صورت پرتهاجمی یا باز قسمتی از دیسک که دچار بیرون زدگی شده، با چاقوی جراحی بریده شده و از بدن خارج می‌شود از این رو بیمار نیاز به اقامت طولانی مدت در بیمارستان دارد و ممکن است بیماری بعد از جراحی به خطرات و عوارض شدیدی مبتلا شود. ولی در جراحی دیسک گردن با لیزر، نور لیزر با بی حسی موضعی و بدون نیاز به برش پوست به داخل دیسک هدایت می‌شود. سپس با استفاده از نور لیزر قسمت داخلی دیسک شروع به کم شدن حجم می‌کند از این رو بدون ایجاد کمترین شکافی در محل جراحی، دیسک ها به محل اصلی خود باز می گردند. از جمله تفاوت های روش جراحی باز دیسک گردن با جراحی دیسک گردن با لیزر شامل:

  • بیمارانی که تحت جراحی دیسک گردن با لیزر قرار می گیرند تنها یکروز در بیمارستان اقامت دارند اما افرادی که تحت جراحی باز قرار می گیرند باید مدت زمان طولانی تری را در بیمارستان بستری باشند تا با مراقبت هایی که در بیمارستان صورت می گیرد از بروز خطرات و عوارض بعد از جراحی پیشگیری شود.
  • برای انجام جراحی دیسک گردن با لیزر نیازی به بیهوشی عمومی نیست و انجام جراحی تنها با بی حسی موضعی انجام می شود. اما در روش جراحی باز دیسک گردن، بیمار حتما باید تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرد تا از درد حین جراحی درامان باشد.
  • همان طور که اشاره شد در روش جراحی دیسک گردن با لیزر، نیازی به ایجاد شکاف در ناحیه گردن نیست از این رو بیمار هم در حین و بعد از جراحی به درد و عوارض کمتری مبتلا می شود و سریعتر می تواند به فعالیت های روزمره خود بازگردد.
  • بعد از جراحی باز دیسک گردن عوارض و دردهای زیادی همچون درد و بی حسی شدیدی در پاها و کمر ملاحظه می شود. که این عوارض تا حد زیادی در روش جراحی دیسک گردن با لیزر کاهش یافته.

آیا تمام بیماران مبتلا به دیسک گردن را میتوان به کمک این روش درمان کرد؟

تنها یک پزشک می‌تواند تشخیص دهد که یک بیمار برای جراحی گردن با لیزر مناسب است یا خیر. اما جراحی دیسک گردن با لیزر در اکثر مواقع به عنوان اولین و بهترین انتخاب برای جراحی در نظر گرفته می شود. بیمار ممکن است در صورتی که دچار یک مشکل شایع ستون فقرات مانند فتق یا بیرون زدگی دیسک باشد که شدید بوده یا واکنشی به درمان‌های غیر جراحی نشان ندهد، متقاضی جراحی گردن با لیزر باشد. بطور کلی، پزشکان ترجیح می‌دهند که قبل از جراحی در صورت امکان از روش‌های محافظه کارانه استفاده کنند. اما به طور کلی استفاده از این روش در دو سوم بیماران قابل انجام است و در 70 تا 80 درصد بیماران باعث درمان کامل دیسک و جلوگیری از جراحی باز می‌شود. البته نمیتوان به طور قطع گفت همه مبتلایان به دیسک کمر و گردن با انجام عمل لیزر قابل درمان هستند، در صورتی که دیسک ها به طور کامل از محل اصلی خود خارج شود و بیمار به علائم عصبی شدیدی همچون بی حسی و درد شدید در بازوها مبتلا باشد و به سختی بتواند تعادل خود را حفظ کند در این صورت دیگر نمی توان از روش جراحی دیسک گردن با لیزر برای از بین بردن علائم استفاده کرد زیرا بیماری به قدری پیشرفت کرده که درمان کم تهاجمی تاثیری در روند بیماری ندارد. اما خبر خوشی که در این باره باید بیان کرد این است؛ امروزه با پیشرفت فناوری لیزر پرتوان، از این روش برای درمان دیسک های پاره شده نیز استفاده می شود که همین عامل استفاده از جراحی باز دیسک گردن را محدودتر کرده است و پزشکان سعی دارند حدالامکان از این روش برای درمان بیماری استفاده کنند.

 از این رو بیماران می توانند جهت بررسی امکان انجام این عمل، تحت معاینه و ویزیت جراح دیسک گردن قرار بگیرند تا در صورت امکان با بهره گیری از این روش از انجام عمل جراحی باز در آنان جلوگیری شود. زیرا این جراحی از چندین جهت برای بیمار بهتر است:

درد دیسک گردن

-بیمار در مدت زمان کوتاهی بعد از جراحی دیسک گردن با لیزر به جریان زندگی باز می گردد و می تواند به فعالیت هاب خود ادامه دهد.

-مزیت دیگر این روش نسبت به جراحی باز دیسک گردن، محدودیت نداشتن انجام این روش است و جراح ستون فقرات هر چندبار که بخواهد می تواند این نوع جراحی را انجام دهد.

-میزان موفقیت در این نوع جراحی دیسک گردن بسیار بالاست و احتمال بازگشت علائم پس از جراحی بسیار کم می باشد.

بعد از جراحی دیسک گردن با لیزر، بیمار نیاز به چه مراقبت هایی دارد؟

با آن که جراحی دیسک گردن از جمله جراحی کم تهاجمی است اما بیماری که تحت اینگونه جراحی قرار گرفته است باید تا چند روز بعد از عمل استراحت کند و یکسری اصول و مراقبتها را رعایت نماید تا هرچه سریعتر به بهبودی برسد. این مراقبت ها شامل:

-با اینکه در این روش هیچ گونه جای زخم و بخیه ای وجود ندارد اما به هر حال باید از محل عبور سوزن لیزر به درستی مراقبت کرد و از ضربه زدن و فشار آوردن به آن محل پیشگیری کرد. عموما در محل عبور سوزن، چسبی زده می شود که این چسب را می توانید روز بعد از عمل در آورید و به حمام بروید.

-بهبود عضلات و ترمیم دیسک آسیب دیده بعد از جراحی دیسک گردن با لیزر، سه روز طول می کشد. در این سه روز توجه نماید در منزل استراحت کنید و عموما به حالت دراز کشیده باشد از چرخاندن و بالا و پایین بردن گردن در این دوران خودداری کنید.

-بعد از گذشت سه روز از زمان جراحی دیسک گردن با لیزر، نشستن و ایستادن و راه رفتن بلامانع است اما پیشنهاد می شود تا چندین هفته بعد از جراحی با لیزر، انجام چنین کارهایی را به حداقل برسانید و توجه نماید در این دوران از خم کردن گردن در طولانی مدت بپرهیزد.

درمان دیسک گردن با لیزر

داشتن برنامه توانبخشی، استفاده از بریس ها یا گردنبدطبی و انجام حرکات ورزشی در خانه همگی به نظرات جراح ستون فقرات بستگی دارد.

بیمارانی که تحت اینگونه جراحی دیسک گردن قرار گرفته اند نیازی به رعایت رژیم غذایی خاصی ندارند اما استفاده از ویتامین و مواد مغزی سرشار از پروتئین کمک زیادی در بهبودی سریعتر می کند.

جدیدترین مقالات:

جراح ستون فقرات

در صورتی که جراح مغز و اعصاب داروهای خاصی را برایتان تجویز کرده پیشنهاد می شود داروها را در زمان و موعد مقرر مصرف کنید.

در این دوران پیشنهاد می شود جهت بهبودی سریعتر، اگر سیگاری هستید؛ سیگار را ترک کنید و حدالامکان از دود سیگار نیز دوری کنید. زیرا سیگار تاثیر بسیار مخربی در استخوان سازی و غضروف سازی در محل جراحی دیسک گردن با لیزر دارد.

 


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر علیرضا شیخی
    شماره تماس