درمان شکستگی مهره کمر

درمان شکستگی مهره کمر

مهره های کمر از استقامت و پایداری بالایی برخوردار هستند از این رو در مقابل اغلب آسیب ها و صدمات احتمالی مقاوم می باشد؛ اما در برخی مواقع عواملی همچون سقوط از ارتفاع، آسیب های فیزیکی به کمر، پوکی استخوان هستند که مهره های کمر و دیگر اجزای ستون فقرات را در معرض آسیب و شکستگی قرار می دهد که به این عارضه شکستگی مهره کمر گفته می شود.

تمامی مهره های ستون فقرات در معرض آسیب و شکستگی قرار دارند اما شیوع این عارضه در مهره های کمر رواج بیشتری دارد. زمانی که مهره های کمر متلاشی و شکسته شود بیمار همچون سابق به راحتی نمی تواند راه برود و به دردها و بی حسی شدیدی در ناحیه کمر مبتلا می شود.

درمان تمامی اختلالات ستون فقرات از جمله شکستگی مهره کمر تنها توسط جراح ستون فقرات یا جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات صورت می گیرد این متخصصین تمام سعی خود را می کنند که از روش های درمانی ساده تر و کم تهاجمی تر برای درمان این اختلال استفاده نمایند؛ اما انتخاب نوع روش درمانی بستگی به علائم و شدت عارضه شکستگی مهره کمر دارد و در صورتی که بیمار به درمان های ساده و کم تهاجمی پاسخ مثبتی ندهید؛ جراح مغز و اعصاب از روش های جراحی تهاجمی تر و قطعی تر برای درمان عارضه شکستگی مهره کمر استفاده می نماید. در این مقاله جهت آشنایی شما با انواع روش های درمانی شکستگی مهره های کمر، به بررسی تمامی روش های درمانی پرداخته ایم.

درمان شکستگی مهره های کمر

درمان خانگی شکستگی مهره کمر

یکی از رایج ترین و در عین حال کم هزینه ترین روش درمانی شکستگی مهره کمر، درمان خانگی یا محافظه کارانه است. جراح ستون فقرات زمانی چنین روش درمانی را پیشنهاد می دهد که تنها بخش هایی از مهره های کمر دچار ترک خوردگی شود و هنوز شکستگی به طور کامل اتفاق نیفتاده است. از درمان های خانگی و محافظه کارانه می توان به:

دارو درمانی

در صورتی که علت شکستگی مهره های کمر، پوکی استخوان باشد در این صورت جراح ستون فقرات داروهای مخصوص پوکی های استخوانی و مکمل های مخصوص درمان پوکی استخوان را تجویز می نماید. در کنار تجویز این داروها، داروهای مسکن و ضددرد نیز برای درمان التهاب و کم کردن درد حاصل از فشار به مهره ها تجویز می شود.

استراحت و کم کردن فعالیت های روزمره

استراحت هم از شدید شدن علائم پیشگیری می کند و هم به تسکین درد کمک می کند. جراح ستون فقرات به بیمار پیشنهاد می کند برای مدتی فعالیت های خود را محدودتر کند و از انجام کارهایی که فشار زیادی به کمر و دیگر نواحی ستون فقرات وارد می کند، دوری کنید. تا بهبودی کامل از بلند کردن اجسام سنگین امتناع کنید و هر گونه کاری که فکر می کنند ممکن است فشار زیادی بر مهره های شکسته وارد کند. دوری کنید.

استفاده از بریس یا کمربند طبی

زمانی که فردی در نواحی دست و پا دچار شکستگی شود پزشک با گچ گرفتن موضع آسیب دیده مانع از حرکت کردن قسمت آسیب دیده می شود تا آن قسمت بتواند سریعتر بهبود یابد. استفاده از کمربند یا بریس یکی از رایج ترین روش های درمانی برای بهبودی شکستگی های پایدار مهره های کمر می باشد. جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات، بریس یا کمربند طبی را نیز با همین منظور تجویز می نماید تا با ثابت نگهداشتن مهره های ستون فقرات به درمان شکستگی مهره های کمر بپردازد. بریس ها با ساختاری که دارند فعالیت بیمار را محدود می کنند از این رو به حفظ و تنظیم ستون فقرات کمک زیادی می کنند.

درمان شکستگی مهره کمر با ورزش و فیزیوتراپی

مهره هایی که دچار شکستگی شده اند از حساسیت بالایی برخودارند و کوچکترین اشتباهی وضعیت بیمار را وخیم تر می کند و ممکن است نخاع و عصب های اطراف آن تحت فشار قرار بگیرند. از این رو بیمار مبتلا به این عارضه، نمی تواند به راحتی هر حرکت یا ورزشی را انجام دهد.

با اینکه استراحت برای درمان چنین بیماری بسیار مفید و پرفایده است اما انجام تمرینات ورزشی و حرکات کششی می تواند در تسکین درد و بهبودی بیمار تاثیرگذار باشد. اما در صورتی که این حرکات توسط متخصص و فیزیوتراپ صورت بگیرد. تمرینات ورزشی با تاثیری که بر بدن و اجزای ستون فقرات می گذارد، فرآیند التیام و ترمیم را به مرور بهبود می بخشد. همچنین برای فردی که بریس تجویز شده، برای اینکه به بریس وابسته نشود انجام تمرینات ورزشی لازم است از ضعف شدن عضلات کمر پیشگیری کند.

درمان شکستگی مهره کمر با فیزیوتراپی


عموما فردی که دچار شکستگی مهره های کمر شده است به راحتی نمی تواند کارهای روزمره خود را انجام دهد از این رو فیزیوتراپ در کنار آموزش حرکات ورزشی، به بیمار کمک می کند تا به درستی بتواند فعالیتهای روزمره خود را انجام دهد. در کنار تمرینات ورزشی، روش گرمادرمانی و آب درمانی نیز برای درمان شکستگی مهره های کمر می تواند تاثیرگذار باشد.

درمان شکستگی مهره کمر با تزریق اوزون

جراح ستون فقرات از همان ابتدای کار از روش های پرهزینه و تهاجمی استفاده نمی کند بلکه تمامی روش های درمانی برای بیمار امتحان می شود در صورتی که بیمار به هیچ یک از روش ها پاسخ مثبتی ندهد در این صورت روش های تهاجمی تر ارائه می شود.
البته در این مرحله نیز اولویت با روش هایی که با کمترین خطر و عوارضی بهترین اثر را برای بیمار داشته باشد. اگر متخصصی روش جراحی یا تزریق را برای بیمار تجویز کرد نباید انجام چنین روش را به تاخیر انداخت زیرا اگر عارضه شکستگی مهره های کمر به موقع درمان نشود و اقدامات درمانی در نیمه راه رها شود، ممکن است مهره های شکسته به حالت خمیده جوش بخورند که همین عامل عواقب جبران ناپذیری همچون کم شدن تحرک بیمار، اختلال در تعادل، ناتوانی در انجام فعالیت های روزمره و کاهش کیفیت زندگی در پی دارد.
جراح ستون فقرات قبل از انجام جراحی شکستگی مهره کمر، روش ازون تراپی یا اوزون درمانی را تجویز می نماید. اوزون درمانی یکی از روش های جراحی بسته درمان شکستگی که با هدف تحریک و بازگرداندن جریان خون به بافت ها این کار انجام می شود. البته این روش تنها به منظور بهبود درد و علائم و بیماری تجویز می شود در درمان شکستگی تاثیر چندایی ندارد.

درمان شکستگی مهره کمر با جراحی کم تهاجمی

کیفوپلاستی و ورتبرپلاستی دو نمونه از روش های جراحی کم تهاجمی شکستگی مهره های کمر است. زمانی که تنه مهره ها بنا به دلایلی همچون پوکی استخوان و تحمل فشار اضافی دچار شکستگی از نوع فشاری شود در این صورت به کمک دو روش جراحی کیفوپلاستی و ورتبرپلاستی و از طریق تزریق سیمان استخوان میتوان ارتفاع مهره ها را به حالت قبلی خود بازگرداند.
با اینکه نحوه انجام هر دو جراحی شبیه به یکدیگر است اما کاربرد جراحی کایفوپلاستی بیشتر از جراحی ورتبرپلاستی است. جراح مغز و اعصاب برای انجام چنین جراحی، سیمان مخصوص را از طریق سوزنی و تحت تصاویر بدست آمده از اشعه ایکس به دورن مهره های شکسته شده می فرستد. پس از فرستادن سوزن، حالا توسط یک بالون ارتفاع مهره ها به حالت عادی بازگردانده می شود و پس از آن سیمان استخوانی به داخل حفره تزریق می شود. از روش جراحی کایفوپلاستی و ورتبرپلاستی میتوان برای مواردی همچون:
شکستگی های از نوع فشاری( شکستگی هایی که ناشی از وارد شدن فشار به مهره ها همچون پوکی استخوان)

بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:

جراح مغز و اعصاب

درمان شکستگی با جراحی کایفوپلاستی


شکستگی که تنها با درد در ناحیه ستون فقرات همراه باشد و با مورمور شدن و بی حسی همراه نباشد.
شکستگی با آغاز فعالیت ها بدتر شود. خصوصا فعالیت هایی که نیاز به خم و راست شدن و بلند کردن اجسام سنگین همراه است.
شکستگی که به تازگی رخ داده باشد و از زمان وقوع آن کمتر از 3ماه گذشته باشد. زیرا با عمل کایفوپلاستی نمی توان به درمان شکستگی های کهنه پرداخت.

درمان شکستگی مهره کمر با جراحی باز ستون فقرات

زمانی که هیچ روشی برای درمان شکستگی مهره های کمر وجود ندارد و تمامی روش های کم تهاجمی در بهبودی بیمار نقشی نداشته باشند در این صورت جراحی فیوژن ستون فقرات به عنوان تنها راه درمانی خواهد بود. از روش جراحی فیوژن زمانی استفاده می شود که بیمار علاوه بر کمردرد به بی حسی و ضعف شدید در پاها مبتلا شده باشد، زیرا چنین وضعیتی نشان دهنده آسیب دیدن عصب های کمر و ناپایداری جدی ستون فقرات را مشخص می کند.
جراحی فیوژن ممکن است با عوارض و خطراتی همچون عفونت در محل جراحی، نشت مایع مغزی و نخاعی و آسیب دیدن اعصاب نخاع همراه باشد؛ از این رو به عنوان آخرین روش درمانی درنظر گرفته می شود. در صورتی که شکستگی برای مهره های کمر اتفاق بیفتند، ناپایداری مهره ها عواقب جبران ناپذیری را در پی دارد؛ جراحی فیوژن روشی است که با جوش دادن مهره های شکسته و آسیب دیده از طریق گرافت های استخوانی به یکدیگر، پایداری و استقامت مجدد مهره های ستون فقرات را فراهم می آورد.

جدیدترین مقالات:

جراح ستون فقرات

شکستگی مهره کمر


برای انجام این جراحی بیمار باید تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرد، بعد از بیهوش شدن بیمار جراح ستون فقرات از گرافت استخوانی یا استخوان های خود بیمار برای جوش دادن مهره ها به یکدیگر استفاده می کند. جراح برای انجام چنین جراحی، از راه شکم بیمار وارد شده و شروع به بستن مهره ها می کند و یا ممکن است از راه پشتی و با ایجاد شکافی در ستون مهره ها، مهره های ستون فقرات را از طریق گرافت به یکدیگر متصل کند. این نوع جراحی نیاز به مراقبت های ویژه ای دارد که برای بهبودی سریعتر این مراقبت ها نیز باید رعایت شود که شامل:
امتناع از خم و راست شدن
مراقبت از محل زخم جراحی
خودداری از بلند کردن اجسام سنگین
داشتن برنامه توانبخشی متناوب و امتناع از استراحت مطلق
پرهیز از رانندگی کردن


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر علیرضا شیخی
    شماره تماس