روش های درمان بیماری هیدروسفالی بیماری های مغزی و نخاعی اطفال

روش های درمان بیماری هیدروسفالی

روش های درمان بیماری هیدروسفالی

هیدروسفالی که به افزایش غیر طبیعی مایع مغزی و نخاعی در بطن های مغز گفته می شود. بسته به اینکه کدام ناحیه از مغز را درگیرمی کنند دارای انواع مختلفی هستند.

انواع بیماری هیدروسفالی

1-هیدروسفالی ارتباطی :

این نوع هیدروسفالی زمانی اتفاق می افتد که جریان مایع مغزی ونخاعی در جایی از مغز مسدود شده وبه درون حفره های مغزخارج شود.که خود شامل هیدروسفالی با فشار معمولی است که ا ین نوع هیدروسفالی معمولا دربزرگسالان و افراد مسن اتفاق می افتد.

2-هیدرسفالی غیرارتباطی:

زمانی ایجاد می گردد که جریان مایع مغزی و نخاعی بین حفره های مغزی مسدود شده باشد.

3-هیدروسفالی مادرزادی:

این نوع هیدروسفالی درحین تولد کودک با وی همراه خواهد بود.وبه دلیل مختلفی از قبیل زایمان زودرس وعفونت مادرایجاد می گردد.

هیدروسفالی مادرزادی


4-هیدروسفالی غیر مادرزادی:

این نوع هیدروسفالی در زمان تولد و یا مراحل بعدی سنی فرد به دلیل عواملی از قبیل ضربه به سر،مننژیت ظاهرمی شود.


5-هیدروسفالی اکس واکو:

این نوع هیدروسفالی معمولا دربزرگسالان اتفاق می افتد.علت این نوع هیدروسفالی بیماری های مغزی هستند که سبب آسیب رسیدن به مغز میشود.

تشخیص بیماری هیدروسفالی

پزشک با انجام معاینات بالینی به ارزیابی بیماری می پردازد.وتشخیص نیز با استفاده ازتکنیک های تصویری برداری ازمغزمانند:اولتراسونوگرافی،سی تی اسکن مغزی و ام آرآی انجام می گیرد.

آیا بیماری هیدروسفالی قابل درمان است؟

امروزه با پیشرفت علم پزشکی روش های متعددی برای درمان این بیماری بکار گرفته می شود.

دارودرمانی:

در موارد خفیف بیماری میتوان از ترکیبات دارویی از موجب کاهش مایع مغزی می شود بهره بگیرد.

درمان توانبخشی بیماری هیدروسفالیت


درمان توانبخشی بیماری:

این روش معمولا برای کودکان که مبتلا به بیماری هستند و بیماری آنها به موقع تشخیص داده شده بکارمیرود.ازجمله این اقدامات میتوان انجام جلسات فیزیوتراپی،گفتاردرمانی و کاردرمانی میتواند کمک بسیاری به درمان این بیماری بکند.پزشک متخصص پس از اینکه همه علایم بیماری و نوع علت بیماری را بررسی کرد به انتخاب نوع درمان بیماری می پردازد.در موارد پیشرفته،روش های دارویی کمکی نخواهد کرد و درمان فقط توسط عمل جراحی امکان پذیر خواهد بود.

درمان بوسیله عمل جراحی شانت گذاری :

جراحی بیماری هیدروسفالی اغلب بوسیله،قرار دادن یک سیستم شانت انجام میگیرد. بوسیله شانت جریان مایع مغزی و نخاعی به قسمت های دیگر بدن هدایت شده و سپس به روند گردش طبیعی خون بازمیگردد. شانت یک لوله پلاستیکی انعطاف پذیر اما محکم است. سیستم شانت شامل شانت، کاتتر و یک دریچه می‌باشد. یک انتهای کاتتر در بطن داخل مغز و یا در مایع مغزی نخاعی خارج از نخاع قرار می‌گیرد. انتهای دیگر کاتتر معمولاً در داخل محوطه شکمی قرار می‌گیرد، اما ممکن است در مکان‌های دیگر بدن نیز قرار بگیرد مانند یک حفره قلب یا مناطق اطراف ریه که مایع مغزی نخاعی در آن جا می‌تواند درناژ شده و جذب شود. دریچه‌ای که در امتداد کاتتر قرار دارد، جریان یک طرفه را حفظ می‌کند و میزان مایع مغزی نخاعی را نیز تنظیم می‌کند.

جراحی آندوسکوپیک هیدروسفالی

مقالات خواندنی:

جراحی بیرون زدگی دیسک کمر

عمل جراحی توسط آندوسکوپ:

سیستم شانت به دلیل عوارضی از قبیل انسداد و عفونت روشی است که امروزه کمتر استفاده شده و معمولا جهت درمان این نوع بیماری اغلب بوسیله آندوسکوپ که عوارض محدودتری دارد انجام میگیرد.
در این روش یک نورواندوسکوپ (دوربین کوچکی که ازتکنولوژی فیبر نوری برای تجسم کردن مناطق کوچک با دسترسی دشوار برای انجام جراحی‌ها استفاده می‌کند) اجازه می‌دهد تا پزشک قادر به دیدن سطح بطن باشد. هنگامی که اسکوپ به موقعیت مورد نظر هدایت می‌شود، یک ابزار کوچک سوراخ کوچکی در کف بطن سوم ایجاد می‌کند، که به مایع مغزی نخاعی اجازه می‌دهد تا از مانع عبور کند و به سمت محل تخلیه در اطراف سطح مغز جریان یابد.


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر علیرضا شیخی
    شماره تماس