تومورهای عصب بینایی یا همان گلیوم عصب چشمعمومیعمل مغز - brain surgeryدستگاه عصبی مرکزی

تومورهای عصب بینایی یا همان گلیوم عصب چشم

گلیوم عصب چشم

تومورعصب بینایی با نام علمی optic nerve gliomaکه به اصطلاح عامیانه گلیوم نامیده می شود.این اختلال نوعی تومورمغزی هستند که قسمت های مختلفی از مغز را میتواند درگیر کنند.
گلیوما می تواند برروی نواحی،یک یا هردو عصب بینایی یا کیاسمای اپتیکی (ناحیه ای که عصب بینایی در مقابل هیپوتالاموس مغز رو هم قرارگرفته است)تاثیر می گذارد.

تومور-عصب-چشم

تومورعصب چشم چه قسمت های را درگیرمیکند.

گلیومای عصب چشم قسمت های مختلفی از مغز را درگیر می کند که عبارتند از:
فقط اعصاب بینایی
درگیر شدن کیاسم (با یا بدون درگیر شدن عصب بینایی)
درگیر شدن هیپوتالاموس و یا سایر ساختارهای مجاور
این تومورشامل دونوع گلیومای خوش خیم وگلیومای تهاجمی می باشند.گلیومای خوش خیم که فرم درجه پایین تر این ناهنجاری می باشد که بیشتر درکودکان رخ می دهد.این درحالی است که گلیومای تهاجمی اغلب در بزرگسالان شایع می باشد.

قسمت-های-درگیر-شده--در-بیماری-گلیوم

 

علت ایجاد تومور گلیوم عصب چشم

علت گلیومای چشم همچنان ناشناخته باقی مانده است.اما به نظر می رسد افراد که دارای اختلال ژنتیک nf1 مستعد از نوع از گلیوما هستند؛ به طوری از هر 5 کودک مبتلا به این اختلال، یک نفر گلیوم عصب اپتیک دارد
اکثر گلیوماهای نوری به آرامی رشد می‌کنند و غیر سرطانی (خوشخیم) هستند و در کودکان، تقریبا همیشه قبل از 20 سالگی اتفاق می‌افتند. اکثر موارد در 5 سالگی تشخیص داده می‌شوند.

علت-ایجاد-تومور-گلیوم-عصب-چشم

مقالات خواندنی:

جراحی بیرون زدگی دیسک کمر

 

برای تومور عصب چشم چه خطرهایی وجود دارد؟

تومور عصب چشم برای کودکانی خطرناکتر است که دچار بیماری نوروفیبروماتوز هستند.

کودکان مبتلا به نوروفیبروماتوز (یک اختلال ژنتیکی) دارای خطر بالایی برای ابتلا به گلیومای نوری هستند.باید به این نکته دقت داشته باشیم یک عامل خطر باعث نمی شود که شخص حتما به این حالت دچار شود.داشتن یکی از علائم خطرممکن است باعث ایجاد بیماری درشخصی که این علائم را دارد نسبت به شخصی که علائمی ندارد بیشتر است. همچنین نداشتن یکی ازعلائم خطر اینطور نیست که شخص دچار این بیماری نشود و حائز اهمیت است که درباره اثر عامل های خطر با پزشک مشورت کنید.

تومور-عصب-چشم-چه-خطرهایی-وجود-دارد

درمورد نوروفیبروماتوز بیشتر بدانید

بیماری نوروفیبروماتوز باعث به وجود آمدن تومورهایی روی اعصاب می شود وبر رشد ونمو سلول های عصبی وقسمت های مختلف بدن از جمله پوست اسکلت و مغز اثر میگذارد. تومورهای نوروفیبروماتوزروی اعصاب داخلی بدن وزیر پوست رشد می کنند که اغلب غیر سرطانی و خوش خیم هستند.

تغییرات پوستی، تغییر شکل استخوان و موارد حاد دیگراز علائم ابتلا به بیماری نوروفیبروماتوزمی باشد. بعضی افراد نشانه هایی دارند که حاد و نگران کننده نیست اما در برخی افراد دیگر سبب ناتوانی شدیدی می شود و درمانی برای آن وجود ندارد. دربیشتر مواقع علائم در زمان تولد دیده می شود یا در همان سنین کودکی به وجود میآید.

کودکانی که علائم شدیدی دارند نسبت به کودکانی که علائم خفیف دارند باید مراقبت های پزشکی بیشتری داشته باشند.با بالا رفتن سن بیمار نشانه های  بیماری بیشترمی شود.

نوروفیبروماتوز

مقالات خواندنی:

جراحی بیرون زدگی دیسک کمر

علائم تومور گلیوم عصب چشم

چون تومور به عصب‌ها فشار می‌آورد، گلیوم عصب بینایی باعث بروز علائم متعدد می‌شود. علائم شایع این نوع تومورعبارت است از:

  • حالت تهوع و استفراغ
  • مشکلات تعادلی
  • سردرد

از مهم ترین علایم این بیماری اختلالت بینایی می باشد که عبارت از:

  • حرکت غیر ارادی چشم
  • بیرون زدن یک یا هر دو چشم
  • لوچی
  • از بین رفتن دید محیطی ودرنهایت منجر به نابینایی
  • حرکت غیرارادی چشم

 

در کودکان نیزعلائمی از قبیل :

  • اختلالات حافظه
  • خواب‌آلودگی در طول روز
  • بی‌اشتهایی
  • تاخیر در رشد
  • اختلال در مشکلات هورمونی (درصورتی که تومور نزدیک به پایه مغز قرا گرفته باشد.

تشخیص گلیومای عصب چشم

پزشک ابتدا برخی معاینات از قبیل معاینه فیزیکی کامل و معاینه کامل عصبی را انجام داده وپس ازانجام آزمون های زمینه بصری، سپس بیمار را جهت تشخیص دقیق بیماری به انجام آزمایشاتی از قبیل آنژیوگرافی مغزی،سی تی اسکن و ام آر آی هدایت می کند.
پزشک پس ازاطمینان پیدا کردن ازتومورایجاد شده،پس از آن با نمونه برداری ازقسمتی ازبافت تومورانجام می‌شود و برای پاتولوژیک به آزمایشگاه فرستاده می‌شود، که نمونه بیوپسی را زیر میکروسکوپ بررسی می‌کند. پس از جمع آوری یافته‌های بالینی، مطالعات خاص بر روی بافت‌ها (در صورت نیاز) و با یافته‌های میکروسکوپ، پاتولوژیست به تشخیص قطعی می‌رسد.

تشخیص-گلیوم-عصب-چشم

روش های درمان گلیومای عصب چشم

برای درمان این نوع از سرطان توسط گروهی از متخصصین مغز و اعصاب ومتخصص پرتودرمانی صورت می گیرد.ازجمله روش های درمانی این تومورها میتوان به معاینه جراحی،شیمی درمانی ،پرتودرمانی اشاره کرد.

جراحی گلیوم عصب چشم

انجام عمل جراحی معمولا نخستین روش برای درمان این تومور می باشد در این روش با بریدن تومورانجام می‌شود. در صورت رشد داخل محوری سریع تومور برش جراحی به منظور جداسازی تومور از کیاسم اپتیکی و در نتیجه جلوگیری از حمله کیاسمی انجام می‌شود. جراح باید از یک روش داخل جمجمه ای برای به رسیدن به نواحی حاشیه بدون تومور استفاده کند.ممکن است بیمار پس ازعمل دچار مشکلاتی از قبیل سردرد شدید،تشنج،تب ولرز،خونریزی یا کبودی،تهوع واستفراغ شدید شود که در صورت مشاهد موارد این چنینی با جراح مغز واعصاب خود تماس بگیرد.

جراحی-گلیوم-عصب-چشم

پرتودرمانی

اگر تومور قابل برداشته شدن نباشد (معمولا ضایعات کیاسمی و یا مسیر نوری) و اگر علائم (به ویژه عصبی) پیشرفت کند، پرتو درمانی به عنوان تنها درمان در نظر گرفته می‌شود. اگر مطالعات رادیوگرافی رشد متعاقب تومور در داخل کیاسم را ثابت کند یا اگر درگیر شدن کیاسم و مسیر نوری وسیع باشد، پرتو درمانی کیاسم و مسیر نوری پس از عمل جراحی نیز ممکن است مورد توجه قرار گیرد.اما ممکن است این روش عوارض ناتوان کننده خصوصا در کودکان ایجاد کند که معمولا این روش درکودکان در آخرین مرحله انجام می شود زیرا ممکن است سبب اختلالت رشد و تکاملی کودک شود.

پرتودرمانی

 

شیمی درمانی

شیمی درمانی ممکن است نیاز به پرتودرمانی را به تاخیر بیاندازد به همین جهت معمولا از این روش جهت درمان تومورهای عصب چشم کودک انجام میگیرد.با این وجود ممکن است شیمی درمانی با عوارضی ازقبیل انتقال سرطان از خون همراه باشد.

نحوه جلوگیری تومور عصب بینایی

پیشگیری تومور عصب چشم در زمان حال امکانپذیر نیست ولی با موردهای زیر میتوان کاهش داد:

 مشاوره ژنتیکی برای پدرومادر بچه هایی که به بیماری نوروفیبروماتوز دچار هستند.

در تشخیص سریع تومور عصب بینایی معاینه های مرتب چشم خیلی کمک می کند ومواظبت های پزشکی و معالجه سریع را آسان می کند.


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر علیرضا شیخی
    شماره تماس