راههای درمان و تشخیص سندروم پیریفورمیسبیماری های عصبی و عضلانی

راههای درمان و تشخیص سندروم پیریفورمیس

سندرم پیریفورمیس چیست؟

سندرم پیریفورمیس یک اختلال عصبی غیر عادی است که زمانی اتفاق می‌افتد که عضله پیریفورمیس عصب سیاتیک را فشرده می‌کند. عضله پیریفورمیس یک عضله مسطح نوار مانند است که در باسن و در نزدیکی بالای مفصل لگن قرار دارد. این عضله در حرکت پایین بدن مهم است، زیرا مفصل لگن را مستحکم کرده و بالا نگه می‌دارد و ران را برای جدا شدن از بدن می‌چرخاند. این عضله به افراد این امکان را می‌دهد که راه بروند، وزن خود را از روی یک پا به پای دیگر گذاشته و تعادل خود را حفظ کنند.

سندرم پیریفورمیس

سندروم پیریفورمیس چگونه ظاهر می شود؟

علت اصلی سندروم پیریفورمیس این است که عصب سیاتیک توسط عضله پیریفورمیس در باسن گیر می‌افتد که این اختلال می‌تواند تنها در یک طرف بدن یا درهر دو طرف رخ دهد.
عصب سیاتیک یک عصب ضخیم و بلند در بدن است. این عصب از زیر عضله پیریفورمیس عبور کرده و از پشت ران و ساق پا گذشته و در نهایت به اعصاب کوچک‌تر در انتهای پا ختم می‌شود. فشرده شدن عصب می‌تواند در اثر اسپاسم عضله پیریفورمیس اتفاق بیفتد. سندرم پیریفورمیس وضعیتی است که در آن عضله پیریفورمیس، واقع در ناحیه باسن، دچار اسپاسم می‌شود و سبب درد در ناحیه باسن می‌گردد.

انواع سندروم پیریفورمیس

دو نوع سندروم پیریفورمیس وجود دارد که عبارتند از:
سندروم پیریفورمیس اولیه :
این سندروم ناشی از تغییرات آناتومیک همچون شکاف عضله ظاهر می شود. این نوع سندروم کمتر شایع بوده و تنها 15درصد از افراد به این دلیل مبتلا به این سندروم شده اند.
سندروم پیریفورمیس ثانویه :
این نوع سندروم ناشی از ضربات ناگهانی و آسیب به عضلات لگن و باسن می باشد که این نوع عوامل نسبت به مورد اول بسیار رایج تر بوده و حدود 85درصد عامل مبتلا به سندروم پیریفورمیس به این دلیل می باشد.

سندرم پیریفورمیس

علائم سندروم پیریفورمیس

درد خفیف در ناحیه باسن
درد منتشر شده تا پشت ران و ساق پا
درد هنگام بالا رفتن از پله ها یا شیب ها
افزایش درد به هنگام نشستن طولانی مدت
تشدید علائم درد در هنگام نشستن و راه رفتن و دویدن

عوامل خطر ساز سندروم پیریفورمیس

آسیب و ضربه به ناحیه لگن ،باسن یا ران
داشتن سابقه ابتلا به سیاتیک
داشتن سابقه ابتلا به فتق یا بیرون زدگی دیسک و دیگر مشکلات نخاعی
داشتن اضافه وزن که سبب ضعیف شدن عضلات می گردد
انجام فعالیت های ورزشی سنگین بدون استراحت کافی میان تمرینات
نشستن طولانی مدت

تشخیص سندروم پیریفورمیس

پزشک متخصص با انجام معاینات فیزیکی از قبیل تست لازگ،تست فیبریگ،تست حرکت و سرعت به تشخیص نوع اختلال می پردازد که برای تشخیص دقیق این عارضه ،آزمایشی خاصی برای این اختلال وجود ندارد و فقط دو آزمایش در دسترس هستند که می‌توانند به تشخیص صحیح این سندروم کمک کند که این آزمون ها عبارتند از:
- نوروگرافی رزونانس مغناطیسی یا ام آرآی است که التهاب موجود در عصب را بررسی می کند
- آزمون فیر که بوسیله آن میتوان،میزان تاخیردرسیگنا ل های عصبی سیاتیک را به دلیل فشرده شدن اندازه گیری کرد.

سندرم پیریفورمیس

راههای درمان سندروم پیریفورمیس

هدف از درمان این سندروم به منظور رفع گرفتگی واسپاسم عضلانی و کشش عضله پیریفورمیس انجام می گیرد که روش‌های مختلفی برای کاهش درد و درمان این بیماری وجود دارد که می‌توانند مؤثر واقع شوند. این روش‌ها عبارتند از:

دارودرمانی

تزریق موضعی دارویی همچون کورتون و تزریق بوتاکس و داروهای ضد التهاب که درد بیماررا به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.

انجام تمرینات ورزشی

فعالیت های تقویتی که از عضله پیریفورمیس، عضلات لگن، و باسن پشتیبانی می کنند نیز مفید است. تمرینات فیزیوتراپی که مفصل ها را مقاومت می کنند،نیز بسیار مفید هستند.پیاده روی آرام و قدم زدن نیز تنش عضلانی را در سرتاسر بدن کاهش می دهد.

جدیدترین مقالات:

جراح دیسک گردن

جراحی

هنگامی که درمان غیر جراحی جواب ندهد ،پزشک جهت کاهش فشار از روی عصب سیاتیک در باسن لازم می داند که انجام عمل جراحی را توصیه کند،عمل جراحی روش مناسب و قطعی است برای درمان این سندروم می باشد که عمل جراحی به صورت کم تهاجم وبا کمک آندوسکوپ انجام می گیرد.


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر علیرضا شیخی
    شماره تماس