تشنج در کودکانبیماری های مغزیبیماری های دستگاه عصبی مرکزیبیماری های مغزی و نخاعی اطفال

تشنج در کودکان

تشنج چیست؟

وقتی صحبت از تشنج درکودکان می شود تصوری که در ذهن نقش می بندد تصور کودکی است که در چند ثانیه دچار رنگ پریدگی شده و با دهانی کف آلود بروی زمین افتاده است،با تمام تفاسیر اما باید این نکته را اشاره کرد که تشنج چندان بیماری خطرناکی نیست و به خودی خود باعث آسیب به فرد نخواهد شد مگر درمواقع طولانی که تشنج موجب اختلال در تنفس در فرد می شود. در واقع تشنج به خودی خود یک بیماری نیست بلکه بیشتر نشان دهنده یک بیماری یا اختلال در مغز می باشد تشنج را میتوان این گونه تعریف کرد که تشنج به فعالیت غیرطبیعی مغز گفته می شود که در اثر تخلیه الکتریکی غیرطبیعی در سلول های عصبی مغز به صورت ناگهانی بروز می کند.

تشنج در کودکان

دلایل بروز تشنج در کودکان

در برخی مواقع علت خاصی برای تشنج وجود ندارد و نیمی از تشنج ها در کودکان بدون علت خاصی برای کودک رخ می دهد . اما برخی بیمارها و عوامل هستند که سبب بروز تشنج در کودکان خواهند شد که عبارتنداز:
افزایش و کاهش برخی مواد همچون قند، کلسیم، منیزیوم و...
برخی بیمارهای از قبیل عفونت های مغزی وتومورهای مغزی
وارد شدن ضربه به سرکودک
بروز تب در کودک
مسمویت های دارویی

تشنج ناشی از تب در کودکان

مغز کودک از شش ماهگی تا حدود پنج سالگی هنوز به خوبی بزرگسالان نمی‌تواند در برابر افزایش درجه حرارت مقاومت کند و به همین سبب گرما یا حرارت زیاد را یکی از دلایلی می‌دانند که ممکن است کودکی را وارد اختلال تشنج کند؛به همین جهت یکی از شایع ترین اختلال تشنجی در دوران کودکی، تشنج های ناشی از تب می باشد. این نوع تشنج ها عموما در تب بالای 39درجه اتفاق می افتد و زمینه ژنتیک و وراثت در شیوع تشنج ناشی از تب بسیار پررنگی دارد.این نوع تشنج عموما در کودکان و شیرخواران از6ماهگی تا 6سالگی بوجود می آید.

تشنج تب در کودکان

علائم تشنج در کودکان

لرزش در اندام ها و سفت شدن بدن
خیرگی چشم ها و انحراف چشم ها به اطراف
بالا رفتن ناگهانی درجه حرارت بدن
فریاد تند و بی هوش شدن
ادرار و مدفوع کردن
پرش اندام ها و حرکات غیرارادی در اعضا بدن کودک
اختلال در هوشیاری

اقدامات لازم هنگام بروز تشنج در کودکان

هنگامی که کودک دچار تشنج می شود، با حفظ آرامش و انجام چنین اقداماتی میتواند از بروز خطرات جدی تر پیشگیری کنید.این قدامات شامل:
کودک را به یک طرف بخوابانید و لباس های او را آزاد کنید و راه تنفسی اش را باز بگذارید
او را درحالتی بگذارید تا در صورتی که استفراغ کرد، مواد استفراغ باعث خفگی او نشود.
درصورتی که زبان بین دندان هایش گیر افتاده است ، آن را آزاد کنید تا از بردن زبان پیشگیری شود.
درصورتی که کودک قبلا دچار تشنج شده است وپزشک دارویی را تجویز کرده باشد، دارو را با آرامش بکار ببرید، البته در چنین شرایطی اغلب داروها به صورت مقعدی مصرف می شود.
درصورتی که تشنج طولانی باشد هر چه سریعتر کودک را به نزدیک تر بیمارستان برسانید و یا با اورژانس تماس بگیرد.

بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:

جراحی مغز

تشنج در کودکان

راه های درمان تشنج در کودکان

پزشک در مرحله اول اقدام به تشخیص علت اصلی، تشنج در کودکان خواهد کرد تا درصورتی که علت تشنج کودکان به یک علت خاصی همچون (تب، افت قند خون و کلسیم و...)باشد، درمان تشنج به صورت رفع علت اولیه صورت می گیرد.اما در صورتی که علت تشنج مشخص نشود و یا به عبارتی تشنج بدون علت خاصی اتفاق بیفتد پزشک متخصص مغز و اعصاب ممکن است از داروهایی ضد تشنجی همچون، فنوباربیتال، سدیم والپروات، کاربامازپین و.... تجویز کند.


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر علیرضا شیخی
    شماره تماس